52. HOMOLJSKI MOTIVI: Promocija knjige Nacionalni identitet i tradicija Vlaha severoistočne Srbije

52. HOMOLJSKI MOTIVI: Promocija knjige Nacionalni identitet i tradicija Vlaha severoistočne Srbije

Knjiga Nacionalni identitet i tradicija Vlaha severoistočne Srbije

U holu Centra za kulturu Kučevo, u okviru drugog dešavanja prvog dana 52. Smotre „Homoljski Motivi“, održana je promocija knjige Nacionalni identitet i tradicija Vlaha severoistočne Srbije autora dr Miodrga Perića.

Promociju je otvorila direktorka Centra Jasmina Blagojević, a posle nje prisutnima se obratio predsednik Nacionalnog saveta Vlaha u Republici Srbiji Novica Janošević, koji je ukratko izneo pravce delovanja i aktivnosti koje savet sprovodi u četiri segmenta – obrazovanju, informisanju, kulturi i u odnosu na pismo i jezik.

Nakon njega govorio je Radiša Dragojević, predsednik Izvršnog odbora NSV, koji je ukratko izneo istorijat delatnosti saveta od njegovog nastanka 2010. i problemi sa kojima se suočavao, kao i da je knjiga drugo i dopunjeno izdanje, krajnje objektivno jer ni autor ni recezent nisu pripadnici vlaške nacionalne manjine. O samom delu govorili su recenzent knjige dr. Miroljub Manojlović iz Požarevca i sam autor dr Miodrag Perić iz Petrovca.

Knjiga predstavlja jedno monumentalno delo, u kojem se na najprofesionalniji način iznosi geneza jedne materije, konkretno nastanak, razvoj i sadašnji trenutak Vlaškog etnosa u severoistočnoj Srbiji, naučno dokazujući da su Vlasi autohtona nacionalna manjina koja nema nikakve veze sa rumunskim narodom.

KOMENTARIŠI