PODELI

Laureati Svetosavske nagrade za stvaralaštvo mladih su Neda Nikolić, učenica četvrtog razreda Muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Smederevu i Mile Đurđević, učenik drugog razreda Srednje muzičke škole „Kosta Manojlović“ u tom gradu.

Pomenuta priznanja uručena su sinoć u Centru za kulturu Smederevo na svečanoj akademiji organizovanoj povodom 28. Svetosavskih svečanosti.

Dr Igor Jeremić rođen je 1973. godine u Smederevu. Medicinski fakultet završava 1999. godine, a 2002. godine upisuje specijalizaciju iz oblasti ginekologije i akušerstva koju uspešno završava 2006. godine.

U obrazloženju nagrade se kaže da je Jeremić član specijalnog tima doktora u Njujorku koji koriste radiotalasnu tehniku, prvi u svetu uklonio “Siringome” ispod kapaka i “Kenonove tumore” radiotalasnom tehnikom, napravio je specijalnu tehniku radiotalasnog uklanjanja teških oblika kondiloma i specijalnu tehniku uklanjanja kondiloma kod HIV pozitivnih pacijenata, koja štiti i pacijenta i lekara.

Tvorac je specijalne tehnike radiotalasnog uklanjanja prekanceroza na grliću materice kod mladih devojaka koje nisu rađale u lokalnoj anesteziji. Najveća fabrika radiotalasnih aparata u Svetu “Elmon” u Njujorku pravi uređaje za operaciju po nacrtu doktora Jeremića, koji je u svetskim razmerama uradio najviše intervencija u primeni radiotalasne hirurgije u oblasti ginekologije i dermatohirurgije, navodi se pored ostalog u obrazloženju.

NASTAVAK TEKSTA PROČITAJTE OVDE

KOMENTARIŠI