Foto: Ilustracija

Tokom poslednjih sedam dana sa barži u Staroj luci u Smederevu dunavski “gusari” ukrali su oko 40 tona robe, saznaju “Novosti”. Samo jedne noći je sa bugarskih šlepera nestalo oko 30 tona pšenice i kukuruza!

Bugarski konvoj “Petar Karaminčev” bio je čak četiri puta na udaru rečnih pirata otkako je uplovio u smederevsku luku. Tokom jedne noći, kako smo saznali, sa broda je odneto čak 30 tona robe. U još tri krađe, šleperi su olakšani za još desetak tona.

Šleperi su bili usidreni kod Smederevske tvrđave, u rejonu Stare luke, na samo nekoliko stotina metara od patrole policije koja dežura u luci 24 sata. Sva četiri slučaja krađe prijavljena su policiji koja sprovodi istragu.

Prema rečima brodara, ovako veliki desant na brod nije moguće izvesti bez dobro organizovane ekipe i opremljenih čamaca. Pirati su, svedoče oni, opremljeni posebnim sistemom za usisavanje pšenice.

– Radnici koji čuvaju šlepere i vrše nadzor, tokom jedne od krađa sa bugarskog šlepera videli su čamac kako se udaljava, i u njemu više ljudi sa kapuljačama – kaže jedan lađar koji je želeo anonimnost.

Krađe sa plovila nisu nov problem u smederevskim vodama. Ovaj sektor čak je i označen kao crvena tačka međunarodnih brodskih kompanija i evropskih institucija.

Krađe su najčešće na sektorima od Velikog Gradišta do Starih Banovaca, pogotovo oko Grocke, Dubovca i Smedereva. Najviše se krade gorivo, ugalj, čelik, kukuruz i žito. Vrednost prokrijumčarene robe, prema nekim računicama, iznosi oko 3,5 miliona evra godišnje.

Posade stranih brodova svedoče da se su pirati agresivni, često i naoružani. Prošle godine u Smederevu desilo se da zapovednika broda pretuku i zaključaju u kabinu, tako da su mornari uplašeni za bezbednost.

Uprkos pokušajima, do sada nema uspešnog recepta za obračun sa rečnim kriminalom.

– Lučka kapetanija nema nadležnost nad kontrolom plovidbe. To je stvar rečne policije i Inspekcije za bezbednost plovila – kaže šef Lučke kapetanije u Smederevu Branislav Milašić i naglašava da su za brod odgovorni zapovednik i posada.

Ima sumnji i da sve krađe ne idu na dušu “pirata”. Policija sumnja i da su pojedini inostrani brodovi na vezi sa lokalnim švercerima, a da poslodavcima prijavljuju krađe kako bi se naplatilo osiguranje.

Inače, Luka Smederevo jedna je od najvećih utovarno-istovarnih luka na Dunavu. Ovde godišnje pristane oko 5.000 brodova sa robom. Ona je ujedno i pristanište za međunarodni rečni saobraćaj, pa se kontrola vrši u skladu sa propisima koji važe za granične prelaze.

Iako Policijska uprava Smederevo nije granična, stara se o bezbednosti na delu međunarodnog plovnog puta. Uprkos ovome, rečnu policiju, upravo zbog najezde rečnih bandi, Smederevo je dobilo tek 2015. godine. Iste godine, za šest meseci, policija je zaplenila desetak tona ukradene robe, i stavila lisice na ruke lopovima.

UHAPŠENA DVA LOPOVA

Policija je u četvrtak uhapsila dve osobe osumnjičene za krađu žita sa bugarskih šlepera pre nekoliko dana, i oni su saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu.

– Ova lica se sumnjiče za odvojene krađe. Na saslušanju su priznali da su krali žito sa barži kofama, prebacivali ga u svoje čamce, a kasnije prodavali. Reč je o manjim količinima – rekao je “Novostima” zamenik osnovnog tužioca Aleksandar Milošević.

JOŠ SE VODI KAO NESTAO

Pre dve sedmice, tokom noći, tri mladića pokušala su sa svog čamca da se popnu na brod usidren u smederevskoj luci, najverovatnije u nameri da kradu gorivo. Upad je sprečila posada broda “Brčko 1”, koja je pozvala policiju. Policajci su brzo stigli i uhapsili S. M. (19) i M. S. (21), dok je treći momak N. A. nestao. Zasad nema zvaničnih potvrda da li se utopio ili je pobegao.

KOMENTARIŠI