PODELI
Foto: Ilustracija

561 total views, 11 views today

Kako je moguće da niko nije nadležan za mrlju koja već tri dana pluta Dunavom kraj Smedereva. Dok traje prebacivanje odgovornosti, na ekološku katastrofu reagovali jedino građani.

Kod zidina Smederevske tvrđave – u blizini ušća Jezave u Dunav, te nedaleko od stare Luke – pre tri dana su se pojavile naftne mrlje, ali niko od nadležnih ne saopštava ni koliki je stepen zagađenja, ni koje kriv za ovaj akcident.

U gradskoj Ekološkoj inspekciji kažu da nisu nadležni, baš kao ni smederevsko odeljenje Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, iz kojeg je preporučeno da se obratimo Inspekciji za vode, koja je u sastavu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Tamo, ipak, ne misle tako…

– To je, zapravo, više u domenu rada Inspekcije za zaštitu životne sredine – smatra šef Dragoslav Đorđević, uz napomenu da su za problem saznali od novinara. – Jaka košava otežava utvrđivanje stepena zagađenja, ali ćemo u daljem postupku utvrditi o čemu je zaista reč.

Šef Lučke kapetanije u Smederevu Branislav Mališić kaže da ni oni nemaju ingerencije, a u Rečnoj policiji nezvanično saznajemo da nemaju zvanična obaveštenja o tome otkud nafta u Dunavu.

Jer, u rejonu pojave nafte je svakodnevno usidreno ili prolazi na desetine teretnih brodova, šlepova i barži. Na potezu od Stare do Nove Luke posluje petnaestak firmi koje se bave transportom razne robe, pa i nafte, ali je za utvrđivanje porekla ove ekološke katastrofe u najavi ipak potrebno da nadležni obave svoj posao i obave propisane procedure.

SUMNjA

S obzirom na to da je Luka u Smederevu, odnosno ovaj deo plovnog puta, poznata i po rečnim “gusarima” koji kradu grivo sa brodova, ne isključuje se ni mogućnost da je neko od njih izgubio tovar…

 

KOMENTARIŠI