PODELI
Foto: Wannabe Magazine

Filip Stević iz Smedereva bavi se veoma neobičnom umetnošću izrade minijatura na vrhu grafitne olovke. Učenik je drugog razreda srednje veterinarske škole i pored svoje velike ljubavi prema minijaturnim skulpturama u grafitu, voli i svoju buduću profesiju.

Za minijature na vrhu grafitne olovke, Filip je saznao slučajno pretražujući internet. Tada je naišao na radove svog uzora Amerikanca Daltona Getija i odlučio da se oproba u ovoj jedinstvenoj veštini kojom se bavi samo 15 ljudi na svetu, piše RTS.

„Bio sam kod dede u selu, on je inače zidar i našao sam olovku koju je on doneo iz Rusije i na njoj sam uradio moj prvi rad – to je violina“, kaže Filip Stević.

Nakon violine, lako je nalazio inspiraciju za nova dela i sa svakim novim postavljao je sebi sve veće ciljeve. Iako za sada radi bez mikroskopa, njegove radove karakterišu detalji vidljivi samo pod lupom.

„Pa to smislim i napravim skicu na papiru i onda ne mora da znači da ću baš to da uradim što sam smislio, možda kada krenem da mi se nešto obrne i da krenem da radim nešto treće“, objašnjava Filip.

Za ovu veštinu najvažnije je strpljenje, jer iako od grafita mogu nastati neverovatne skulpture, krt je i često puca. Za izradu jednog dela, Filipu je nekada potrebno tri sata, a neka i do tri dana.

Sada radi sa hirurškim skalpelima, zubarskim iglama, kao i sa sajdžijskim alatom, navodi se na sajtu RTS-a.

„Krenuo sam sa običnim skalpelom, sa kojim sam i uradio violinu, a posle sam gledao šta mi je lakše, šta mi je potrebnije, radio sam sa svim i svačim i došao sam do ovoga što mi najviše odgovara i treba.

Iako nije dugo u ovoj umetnosti, već je imao nekoliko samostalnih izložbi svojih radova, a neke je poslao i u Italiju.

I dok većina olovku koristi za pisanje, ona je Filipu materijal za rad, i ne piše srcem, ali može to da bude.

Video: RTS

KOMENTARIŠI