Foto: Urban City // B.P.

Ideja o Plazma keksu rodila se u Leskovcu.

Tutavac nije svojim imenom zaštitio ništa što je napravio, ali je uspeo da se dogovori sa Italijanima da se njihov keks zove Plasmon, čiji recept nema veze sa njegovom plazmom, već sa nazivom i oblikom keksa.

“Oblik i naziv plazma keksa nisu moji, a recept i tehnologija su moji. Kao što sam pravio prezle u Leskovcu, tako sam pravio i plazmu”.

Bambi Požarevac

Posle Leskovca, Tutavac odlazi u Požarevac gde osniva fabriku keksa Bambi.

“Stalno sam imao ovaj problem jer sam bio uspešniji od drugih i hteli su da poprave nestašicu od 30 tona šećera u Leskovcu. Međutim, nisu uspeli. Došli su drugi ljudi, a ja sam posle četiri-pet meseci prešao u Požarevac. Tada smo Moša Filipović i ja odlučili da otvorimo pravu fabriku keksa. Fabrika se prvo nije zvala Bambi, a kasnije je došlo do problema zbog prava na naziv fabrike”, rekao je Tutavac u jednom intervjuu.

“Fabrika se prvobitno zvala Žitostig, ali smo posle pet-šest meseci shvatili da to nije adekvatan naziv za takav proizvod. Raspisali smo konkurs za naziv firme u kojoj su glasala deca iz cele Jugoslavije. Glasalo je oko 30-40 hiljada dece i tuča se vodila između imena Goran i Bambi. Goran je tada vodio sa dve do tri hiljade glasova. Otišao sam u Leskovac i sa tamošnjim školama naterao decu da glasaju za Bambija. Za dve, dve i po hiljade glasova Bambi je osvojio. I to je bila moja prva ovakva provokacija”, kaže Tutavac.

“Posle nekog vremena beogradski advokat nas je tužio za ime, nakon čega se javila kancelarija Volta Diznija u Atini. Međutim, Volt Dizni nije mogao ništa da uradi po tom pitanju jer ime Bambi nije njegovo, njegovo je samo lik, a ime je austrijsko. Opet smo napravili kompromis da napravimo jedan proizvod kao nosioca imena i tako platimo dva odsto. Plaćali smo to 4-5 godina i onda je prestalo. Zato sam napravio proizvod sa kremom za tost od soje pod nazivom Bambi 70”, rekao je Tutavac.

Petar Tutavac, tvorac popularnog keksa Domaćica i jedan od autora recepture Plazma keksa, preminuo je u 88. godini života.

KOMENTARIŠI