Smederevo

Osnovni sud u Velikoj Plani danas odlučio da se Marko P. (33) brani sa slobode. Osumnjičeni saslušan, ali se ne zna zašto je nasrnuo na zamenika višeg javnog tužioca iz Smedereva Aleksandra Kuzmanovića.

Marko P. (33) iz Smederevske Palanke, zbog navodnog fizičkog napada na zamenika višeg javnog tužioca iz Smedereva Aleksandra Kuzmanovića, neće ići u pritvor – odlučio je Osnovni sud u Velikoj Plani, saznaju “Novosti”. Osumnjičeni je saslušan najpre u tužilaštvu koje ga tereti za krivično delo ugrožavanje sigurnosti u delu koji se odnosi na nosioce javnotužilačke funkcije.

– OJT je predložilo pritvor zbog opasnosti od uticaja na svedoke i ponavljanja krivičnog dela – potvrdila nam je Nevena Arsić, portparolka tužilaštva u Velikoj Plani, ali nije želela da govori šta je osumnjičeni izjavio na pitanja o motivima napada.

Kako smo nezvanično saznali, sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Velikoj Plani pustio je napadača na slobodu. Izrečena mu je samo mera zabrane prilaska tužiocu Kuzmanoviću, sazanajemo nezvanično. U Osnovnom sudu nisu hteli da nam potvrde ovu informaciju.

Marko P. je, podsetimo, u subotu u jednom restoranu najpre verbalno, a potom i fizički nasrnuo na tužioca Kuzmanovića, koji je zadobio lakše povrede. Uhapšen je odmah nakon incidenta. Reakcija tužilaštva na ovu odluku suda očekuje se danas.

Inače, Ministarstvo pravde je najoštrije osudilo napad na zamenika višeg javnog tužioca u Smederevu i pozvalo nadležne državne organe da što hitnije ispitaju okolnosti slučaja i sprovedu efikasan postupak protiv počinioca ovog krivičnog dela.

– Ministarstvo ukazuje da napadi na nosioce pravosudnih funkcija jesu i napadi na državu i vladavinu prava – navodi se u saopštenju.

Osuđujući napad na tužioca u Smederevskoj Palanci, Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) je ocenilo da je u pitanju akt bezumnog nasilja nad kolegom koji je vrhunski profesionalac:

– To je argument više za pooštravanje kazni za krivična dela sa elementom nasilja u predstojećim izmenama Krivičnog zakonika.

UHAPŠEN ZBOG PRETNjI SUDIJI

Dejan9 P. inače suprug Sanje Nikolić, laborantkinje Poljoprivredno-savetodavne stručne službe, optužene za pokušaj teškog ubistva jer je kolegama sipala pesticid u kafu, prošlog petka uputio je ozbiljne pretnje sudskom veću. Njemu je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, posle čega će uz krivičnu prijavu biti izveden pred tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu.

KOMENTARIŠI