PODELI
Karmina burana, 131. Smederevska jesen

111 total views, 2 views today

Operom „Karmina burana“, najpoznatijim delom nemačkog kompozitora Karla Orfa, u izvođenju simfonijskog orkestra i hora RTS-a, u petak, 7. septembra u Malom gradu, svečano je počela ovogodišnja „Smederevska jesen“, jedna od najstarijih privredno-turističkih manifestacija u Srbiji.

Karmina burana, 131. Smederevska jesen

„Smederevski karneval“, poznat po smotri učesnika svih uzrasta iz različitih delova Srbije koji nosi poruku „Smederevo vazda otvoreno“ prethodio je svečanom otvaranju manifestacije.

Svečani karneval, 131. Smederevska jesen

Glavnim ulicama Smedereva, prodefilovalo je nekoliko stotina učesnika koji su pozdravili početak manifestacije koja ima tradiciju dugu 131 godinu.

Publika je imala priliku u petak da na Gradskom trgu uživa u koncertu folk pevača Adila Maksutovića, a nakon toga i u nastupu poznatog pevača Željka Vasića.

Subota je rezervisana za nastup poznatog folk pevača Milana Topalovića Toplka, nakon koga će biti organizovan koncert poznatog benda „Lexington“.

Foto: Smederevska jesen

U nedelju će na Gradskom trgu nastupati poznati izvođači narodne muzike – Šaban Šaulić, Ana Bekuta i Snežana Đurišić, dok će svečano zatvranje biti u Malom gradu, gde će nastupati grupa „Balkanika“.

Za one koji žele da se upoznaju voćarskim i vinogradskim proizvodima sela, mogu tokom trajanja manifestacije to da učine na poljoprivrednoj izložbi „Seoska dvorišta”.

Smederevska jesen“ održava se u slavu grožđa i vina smederevskog vinogorja. Cilj manifestacije je da se prikaže bogata turistička ponuda Smdedereva, visokokvalitetni proizvodi i sam privredni potencijal Smedereva. Prva manifestacija održana je 1888. godine i od tada je više puta menjala svoj sadržaj, ali obeležje manifestacije, izložbe grožđa i vina, ostalo je isto kroz sve godine.

KOMENTARIŠI