Foto: YouTube Screenshot

Zbog višegodišnjeg zagađenja kojem su izloženi, meštani smederevskih sela Radinac, Ralje i Vranova rešili su da izađu na ulicu. Tvrde da zbog proizvodnje čelika u obližnjoj Železari ne mogu normalno da žive. Traže od nadležnih na napokon reaguju i primoraju kineski Hestil, koji je preuzeo tu fabriku, da se “pridržava propisa” i ugradi filtere.

Da živeti u blizini Železare nije lako, svedoče domaćinstava meštana Radinca. Fasade kuća, ograde, roletne, kapije, pa čak i drva za ogrev, promenili su svoju boju. Sve je prekriveno prašinom.

“Evo pogledajte u kakvim uslovima živimo, ovo je ovde svakog dana ovako, svaki dan pada ova ruda, ruke ostaju prljave. Ovo je neverovatno, automobili su nam crveni, ko zna kakva su nam pluća, ko zna šta udišemo”, kaže Vladimir Milić, meštanin sela Radinac.

Foto: YouTube Screenshot

Vladimir je tek jedan u nizu onih koji muku muči sa zagađenim vazduhom. To je noćna mora i ostalih meštana. Zbog toga su odlučili da izađu iz svojih kuća i organizuju protest.

“Ujutru kad ustaneš, nebitno koje je vreme ovako možeš da vučeš koliki je sloj prašine pao preko noći”

“Nemate vazduha, ne može da se diše, oseća se na barena jaja. Veš ne prostirem godinu dana na žici, sve u kući prostirem veš, to je nenormalno u 21.veku”

“Napolju mi stoji sto, mogu da pišem po njemu svako jutro”, kažu meštani.

Oni apeluju na nadležne u državi da ih zaštite i da od kineskog Hestila zahtevaju ugradnju adekvatnih filtera, kao i izgradnju mernih stanica u okolnim selima.

“Najnovije istraživanje koje je institut iz Ćuprije odradio, kaže da se 500 nanograma tih nanočestica nalazi trenutno u vazduhu, a 50 je dozvoljeno”, kaže Nikola Krstić iz Građanskog pokreta Tvrđava.

“Država i opštinska vlast znaju za naš problem, niko ne reaguje, svi se plaše”, dodaje Milan Milovanović, meštanin sela Radinac.

Zagađenost vazduha nije jedini problem.

Meštani upozoravaju da im zdravlje ugrožava i otpadna šljaka iz Železare, koja se u atarima sela, kako tvrde, svakodnevno odlaže na tone.

Na pitanja N1 kako će rešiti zagađenost, iz Železare odgovaraju da je zaštita životne sredine prioritet u njihovom radu.

“Redovno koristimo i održavamo sve postojeće sisteme za zaštitu životne sredine u našoj fabrici. Kao i do sada, i ubuduće ćemo odgovorno pristupati problemima koji se odnose na oblast zaštite životne sredine, podižući standarde kako bismo dugoročno ostvarili unapređenja u toj oblasti”, saopštili su.

Ukoliko se problem zagađenosti ne reši, meštani najavljuju da će radikalizovati proteste i blokirati saobraćajnice oko Smedereva.

“Mi samo tražimo pomoć države da nam izađe u susret da se ovaj problem već jednom reši, jer ovo više ne može da se idrži”, kaže Vladimir Milić.

I prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Smederevo je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji.

KOMENTARIŠI