Foto: Grad Smederevo

U cilju efikasnijeg i boljeg održavanja higijene grada, postavljeni su prvi podzemni kontejneri u Smederevu. Postavljena su za sada četiri, a u toku je nabavka još 15 takvih kontejnera. Ideja za postavljanje podzemnih kontejnera, što će značajno doprineti lepšoj i zdravijoj životnoj sredini, potekla je od gradonačelnice dr Jasne Avramović.

Dva podzemna kontejnera postavljena su na trgu Nikole Krge, a dva na parkingu kod Gradske uprave. To će mnogo značiti, jer , kako kažu u JKP Zelenilo i groblja, kapacitet jednog takvog kontejnera zamena je za tri nadzemna. Sem toga reč je o zatvorenom prostoru, što znači da vetar više neće raznositi smrad naokolo, a psi lutalice smeće.

Nakon postavljanja prva četiri, sada je u toku javna nabavka za još 15 podzemnih kontejnera. Namera je, kažu u preduzeću, da se sa postavljanjem podzemnih kontejnera počne od centra grada, svuda gde se bude moglo zbog podzemnih instalacija, a tamo gde to nije izvodljivo biće postavljeno više nadzemnih kontejnera.

U užem centru kontejneri se prazne dva ili tri puta dnevno. Sa upotrebom podzemnih kontejnera u JKP Zelenilo i groblja se nadaju da će sada biti dovoljno da se jednom dnevno iznosi smeće.

Po rečima Violete Maksimović nabavljen je i nov auto podizač za pražnjenje bunkera od pet kubika. On stiže 1. avgusta, a sredinom meseca i nadogradnja za jedan mali autosmećar za pražnjenje kontejnera koji može da ulazi u uske ulice.

KOMENTARIŠI