PODELI

290 total views, 3 views today

Pored uživanja u vinu, izložbama voća, grožđa i jabuka, pored privredne izložbe na kojoj će se predstaviti domaće i strane kompanije koje uspešno posluju u Gradu Smederevu, posetioce kao i prethodnih godina očekuje bogat muzički, kulturni i dečji program koji su organizatori pripremili vodeći računa da zadovolje svekolike ukuse i da održe na prave način tradiciju jedne od najstarijih i najlepših privredno-turističkih manifestacija u Srbiji.

Program manifestacije počinje u četvrtak 7. septembra uličnim performansom “Rađanje vinove loze” smederevskog pozorišta “Patos” i nastavlja se koncertima na gradskom trgu gde će između ostalih nastupiti Alen Islamović izvodeći hitove poznatih rok-bendova “Bijelo dugme” i “Divlje jagode”.

Svečano otvaranje manifestacije planirano je za petak, 8. septembar, kada će u srednjovekovnom ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave nastupiti operski pevači Jadranka Jovanović i Oliver Njego.

U kasnijim večernjim satima na gradskom trgu Smederevci i mnogobrojni turisti iz drugih gradova uživaće na koncertu pod nazivom “Simfonija Smaka”, svojevrsnom omažu čuvenoj rok-grupi, u spoju rok-zvuka grupe “Osvajači” i simfonijskog orkestra.

Tokom manifestacije posetioce očekuju nastupi mnogih renomiranih izvođača među kojima su etno grupa “Vrelo”, “Garavi sokak”, kao i poznata imena narodne muzike – Merima Njegomir, Snežana Đurišić i Cakana, a za sam kraj, 10. septembra, planiran je završni koncert pop-folk pevača Ace Lukasa uz spektakularni vatromet.

“Pored bogatog muzičkog i sportskog programa, pratećih programa Muzeja, Narodne biblioteke Smederevo i drugih ustanove kulture pripremili smo i raznovrstan dnevni program koji je planiran za vikend i koji čine pozorišne predstave, igrokazi, viteški turniri i izložbe starih zanata, a posebnu pažnju posvetili smo najmlađima”, rekla je Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu, član Organizacionog odbora manifestacije i dodala: “Tradicionalno nas očekuju nastupi domaćih i stranih karnevalskih trupa, održaće se peti međunarodni festival dečjih KUD-ova, nastupaće dečji hor Kolibri.”

Poseban kuriozitet za turiste jesu organizovane posete vili Zlatni breg, nekadašnjem letnjikovcu dinastije Obrenović koji je istorijski i kulturni dragulj naše zemlje, jedan od najznačajnijih simbola dvorske kulture i gospodstva moderne Srbije. Tu je i obilazak grada turističkim autobusom u kojem će posetioci imati priliku da panoramski sagledaju lepote nekadašnje srpske prestonice na obali Dunava.

“Smederevski kraj je bogat istorijom i prirodnim lepotama, a ono po čemu je poznat jeste vino i autohtona sorta Smederevka“, rekao je Pavle Đukić, menadžer za domaće turističke proizvode Turističke organizacije Srbije i pozavo sve koji do sada nisu imali priliku da se upoznaju sa smederevskim krajem da sada to učine, jer je ovo pravi trenutak da se proba i oseti ono po čemu je Smederevo nadaleko poznato.

KOMENTARIŠI