Smederevo

HBIS grupa Srbija za srpsku Novu godinu poklonila je 250 paketića mališanima iz četiri vrtića u Vranovu, Ralji, Radincu i MZ „25. maj”, najbližim ovoj fabrici. Poklone je malim komšijama darivao Džao Đun, generalni direktor HBIS Srbija. Ubrzo potom, na društvenim mrežama izlio se bes roditelja koji tvrde da su njihova deca iskorišćena za slikanje i propagandu, jer su im vaspitačice iz paketića uzele igračke uz obrazloženje da je to namenjeno vrtiću, a ne deci pojedinačno, zbog čega su mališani u suzama napustili vrtiće.

Redakciji „Politike” javilo se nekoliko ogorčenih majki, koje su molile da ne objavimo njihova imena.

– Deci su uručeni paketići i kad smo krenuli kući bukvalno su im oteli igračke. To je sramota, deca su vrištala i plakala od tuge, ja sam posle morala svom detetu sama da kupim igračku da ga utešim – kaže jedna od njih.

I ostale majke nisu mogle da smire svoju razočaranu decu.

– Sigurna sam da je došlo do nesporazuma, ali vaspitačice je trebalo unapred da nam kažu, da pripremimo decu. Igračke su svakako potrebne vrtiću, samo je to urađeno na loš način. Kako da detetu od četiri godine koje je steglo kesu i samo čeka da se sve završi i da ode kući da vidi šta je unutra objasnite o čemu je reč? Vaspitačica mu uzima poklon iz ruku, vadi dve lepe igračke i detetu vraća malu kesu sa nekoliko slatkiša, a onda kreće plakanje i objašnjavanje. To nije smelo tako da se uradi – priča druga majka, koja smatra da je vrtić postupio „nepedagoški”, po principu „daj, pa uzmi”.

Svetlana Marković, v. d. direktora Predškolske ustanove „Naša radost” Smederevo, kojoj pripadaju i ova četiri vrtića, kaže za „Politiku” da ne bi imala ništa protiv da su deca odnela paketiće kući, ali da je želja donatora bila da igračke ostanu da ih svi koriste u vrtiću.

– I ranije smo imali donacije od HBIS-a. Ja sam im ovom prilikom nekoliko puta predočila mogućnost da će roditelji možda pogrešno shvatiti kada vide paketiće i pitala da li su raspoloženi da ih damo deci, ali oni su ponovili da je to donacija vrtiću za vaspitno-obrazovni rad, da zato igračke nisu ni razvrstali prema uzrastu i polu dece. Žao mi je što je do ovoga došlo, veoma se loše osećam – kaže Markovićeva.

Na pitanje da li je vaspitačicama naložila da unapred kažu roditeljima da igračke ostaju u vrtićima, tvrdi da jeste, te da su njene koleginice to i učinile.

Ipak, majke tvrde da nisu obaveštene.

U kompaniji HBIS u Smederevu navode da su i u saopštenju za medije, koje je prosleđeno i „Politici”, naveli da je reč o donaciji predškolskoj ustanovi.

– Jasno i glasno je rečeno da su igračke namenjene za rad sa decom u vrtićima – kažu iz Sektora za odnose sa javnošću HBIS Srbija.

U saopštenju koje je iz železare ranije prosleđeno medijima navodi se da je direktorka Marković izjavila da „nove igračke uvek predstavljaju radost za decu, a sada je uvećan njihov fond u svakom od četiri vrtića”.

Takođe se prenosi i izjava Džao Đuna, generalnog direktora HBIS Srbija, koji je između ostalog rekao: „Naša kompanija je okrenuta lokalnoj zajednici i posebno našim prvim komšijama. Kako naša fabrika bude rasla i napredovala, nadamo se da će i ova deca jednoga dana biti zaposlena u železari.„

KOMENTARIŠI