PODELI
Foto: YouTube printscreen

182 total views, 3 views today

Dan nakon jednodnevne obustave rada zbog neisplaćenog prekovremenog rada, sedmoro radnika turske fabrike tekstila “Kajzen” u Smederevu u subotu je dobilo otkaz sa obrazloženjem da su objavljivanjem fotografija štrajka na Fejsbuku “odali poslovnu tajnu”.

– Pozvali su me u kancelariju direktora, i saopštili da sam odao poslovnu tajnu jer sam slikao i objavio na Fejsbuku fotografiju radnika u štrajku. Rekli su da zbog toga mogu da završim u zatvoru od tri meseca do pet godina. Pretili krivičnom prijavom. Ponudili su mi sporazumni raskid radnog odnosa, što sam odbio, kao i još četvoro kolega, pa su rekli da ne dolazimo više na posao. Tri koleginice su u strahu potpisale, priča jedan od otpuštenih radnika čije ime je poznato Redakciji.

Podsetimo, oko 300 zaposlenih je u petak zaustavilo mašine jer im poslodavac pola godine nije platio prekovremeni rad, a tvrde da gotovo svakodnevno rade po deset, pa čak i 12 sati. Štrajkači su posle par sati protesta poslati kući, uz obećanje da će plate i “prekovremeni” dobiti istog dana, što se i dogodilo. Međutim, u subotu kada su došli na posao, sedmoro štrajkača sačekali su otkazi.

Udurženi sindikati “Sloga” najavili su da že pružiti zaštitu otpuštenima pred domaćim i međuanrodnim isntitucijma.

KOMENTARIŠI