Humanost radnika PK „Drmno“: Prikuplјene 34 jedinice krvi

Humanost radnika PK „Drmno“: Prikuplјene 34 jedinice krvi

Ovo je treća redovna akcija dobrovolјnog davanja krvi ove godine

U akciji dobrovolјnog davanja krvi, koju je organizovao sindikat radnika „Kopovi Kostolac“ u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, početkom oktobra prikuplјene su 34 jedinice krvi. Akciji se odazvalo ukupno 40 radnika. Šest nije moglo da da krv iz zdravstvenih razloga, a isto toliko radnika dalo je krv prvi put. U tri ovogodišnje akcije prikuplјeno je više od 110 jedinica krvi.

U sindikatu „Kopovi Kostolac“ ističu da je saradnja sa Institutom za transfuziju krvi Srbije odlična, da se stalno unapređuje i da je ovo treća redovna akcija dobrovolјnog davanja krvi sprovedena na kopu „Drmno“.

Akcija davanja krvi, Foto: Energija Kostolac

− Institut za transfuziju krvi Srbije iz Beograda uvek nam je izlazio u susret kada je trebalo obezbediti krv za nekog od naših radnika ili za članove njihovih porodica. Tokom decenijske saradnje izgradili smo dobre odnose koje stalno unapređujemo, ne samo sa Institutom već i sa drugim humanitarnim organizacijama. Treća po redu ovogodišnja redovna akcija davanja krvi uspešno je organizovana. Zaposleni kopa „Drmno“, kao i sindikat kopova uvek će podržati humanitarne aktivnosti – rekao je Perica Đurović, potpredsednik sindikata „Kopovi Kostolac“.

Maja Nedelјković, doktorka iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, istakla je da ta institucija i sindikat „Kopovi Kostolac“ uspešno sarađuju već deset godina i da zaposleni na kopu „Drmno“ iskazuju visok stepen humanosti i društvene odgovornosti svih ovih godina.

− Na Površinskom kopu „Drmno“ godišnje organizujemo najmanje tri redovne akcije dobrovolјnog davanja krvi. Ovde nas lјudi uvek lepo dočekaju i uvek su spremni da izraze svoju humanost. Reč je uglavnom o starim davaocima koji uglavnom znaju koji su uslovi za davanje krvi, ko može, a ko ne može dati krv. Uslovi u kojima sprovodimo akcije su izvanredni – dodala je doktorka.

Porast

Primetili smo da je broj davalaca krvi u porastu, kao i da raste svest o potrebi davanja krvi. Nadam se da će tako ostati i biti još bolјe, zaklјučila je doktorka Nedelјković.

KOMENTARIŠI