PODELI
Foto: Energija Kostolac

U ovoj godini pred rudarskim sektorom „TE-KO Kostolac“ je rešavanje klјučnog pitanja razvoja kopa „Drmno“, i to u četiri pravca. Prvi pravac je stvaranje uslova za rad najmoćnijih, vršnih sistema, isušivanje dunavca i postavlјanje 16 linija predodvodnjavanja kopa.

Drugi pravac je sanacija stare osnovne mehanizacije, pre svega bagera 2000/28 na trećem BTO sistemu i bagera 2000/32 na uglјu, za čiju opravku je potrebno vreme, ali i alternativna rešenja u proizvodnji. U proizvodnju bi trebalo da se uklјuči novi, šesti BTO sistem, čija će montaža biti završena do kraja januara.

Treći pravac je zapošlјavanje stručne radne snage, jer je odlaskom u penziju i uzimanjem otpremnina smanjen broj najiskusnijih radnika. Četvrti pravac je ostvarivanje planova proizvodnje koji su na nivou od 8,9 miliona tona uglјa i 42 miliona kubika otkrivke.

Foto: Energija Kostolac

− Prva tri zadatka su preduslov za kvalitetno i potpuno ostvarenje četvrtog zadatka. Verujem da ćemo uz podršku čelnih lјudi EPS-a uspeti u ovoj zamisli. Ove godine radimo na objedinjavanju javnih nabavki za pomoćnu mehanizaciju, prevozna sredstva i stratešku opremu i delove za osnovnu mehanizaciju na kopovima u EPS-u. Mnogo je posla pred nama u ovoj godini i svakako će trebati potpuna mobilnost svih zaposlenih − rekao je Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglјa „TE-KO Kostolac“.

Od podjednake važnosti je da se početkom godine rešava pitanje mlade stručne radne snage, saglasan je Dragoslav Slavković, direktor kopa „Drmno“.

− Starosna struktura radnika je nepovolјna, a problem je i odliv radne snage, što zbog otpremnina, što zbog penzionisanja. Stanje sa izvršiocima posla je složeno i u proizvodnji i u održavanju. Prioritet nam je i u ovoj godini redovno i sigurno snabdevanje sva četiri bloka termoelektrana „Kostolac“ i tome posvećujemo punu pažnju i organizaciju rada. U prvih pet meseci saniraće se bager 2000/28 na trećem sistemu, koji je u reklamaciji zamene kuglbana. Bager 2000/32, koji je angažovan na uglјenom sistemu, očekuju dve faze opravke u trajanju od 105 dana. Očekuju nas i drugi remonti svih sistema, tako da ćemo početi odmah od marta i zato treba krajnje odgovorno da realizujemo nabavke za ove aktivnosti − rekao je Slavković.

Ako je suditi po planovima i cilјevima koji su postavlјeni pred rudare, ova godina biće izuzetno naporna i zahtevaće povećan nivo efikasnosti i odgovornosti, zarad dalјeg razvoja kopa „Drmno“.

U toku ove godine plan je da se proizvede gotovo devet miliona tona uglјa i 42 miliona kubnih metara otkrivke.

Sinhronizovan rad

Važni uslovi za razvoj kopa su isušivanje dunavca i izgradnja i završetak zapadnog gravitacionog cevovoda za odvod svih voda koje se ispumpavaju iz kopa. Otkrivanje uglјa je apsolutni prioritet.

KOMENTARIŠI