U Požarevac stigao prvi PRAVI SNEG, a evo do kada će se...

U Požarevac stigao prvi PRAVI SNEG, a evo do kada će se ZADRŽATI

Dugo najavljivani sneg, prema rečima meteorologa, već je tokom noći obradovao ljubitelje zime, kada se očekuje formiranje snežnog pokrivača u najvećem delu zemlje.

– Očekujemo oblačno vreme, sa kišom, susnežicom i snegom, dok će na krajnjem severu biti uglavnom suvo. Maksimalna temperatura kretaće se od dva do osam stepeni – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Što se tiče nedelje, u celoj zemlji biće oblačno, veoma hladno, mestimično sa snegom, a jedino će na krajnjem istoku i jugoistoku biti kiše i susnežice.

– Očekuje se formiranje snežnog pokrivača u nižim predelima, a povećanje u višim. Prvi snežni pokrivač bi se formirao i u Požarevcu. Temperatura će se kretati između jedan i tri stepena, s tim što će tamo gde će biti kiša, odnosno na istoku i jugoistoku zemlje, biti malo toplije, sa temperaturama oko pet stepeni – rekao je Đurić i dodao da u nedelju i početkom sledeće sedmice tokom jutra može biti i slabog mraza.

Početkom sledeće sedmice zadržava se i dalje oblačno i uglavnom suvo vreme, tek ponegde sa padavinama. U ponedeljak se zadržava veoma hladno vreme sa temperaturama od nula do tri stepena, dok će od utorka biti malo toplije uz temperature do sedam stepeni.

– Tokom utorka će duvati i jak severozapadni vetar, tako da će svakako ostati hladno, bez obzira na to što će temperatura biti u blagom porastu zbog tog subjektivnog osećaja. U sredu i četvrtak se zadržava uglavnom suvo, uz taj manji porast temperature, ali bez značajnijeg otopljenja – kaže meteorolog.

Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), u toku noći između subote i nedelje, kao i u nedelju ujutro, u većem delu Srbije očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od pet do 10 centimetara, a u planinskim predelima i preko 20 centimetara.