10 godina Android-a

10 godina Android-a

Prvi Android bio je prilično „siromašan“ prema današnjim standardima

Juče je mobilni svet zabeležio  značajnu godišnjicu – 10 godina od predstavljanja prvog Android telefona. Prvi telefon pokrenut Android 1.0 OS-om, T-Mobile G1, pušten je u prodaju 23. septembra 2008. godine.

U to vreme nije delovalo da će ovaj OS postati dominantna mobilna platforma, pošto se takmičio sa brojnim konkurentima, a kamoli da će postati osnova oko koje se menjala industrija mobilnih telefona.

Prvi Android bio je prilično „siromašan“ prema današnjim standardima. Video je mogao da reprodukuje samo sa YouTube-a, Android Market (preteča današnje Google Play prodavnice) imao je tek nekoliko aplikacija, pa čak nije postojala ni virtuelna tastatura. Ipak osnovna formula na kojoj se zasniva današnji Android je bila tu – predstavljen je otvoreni OS koji je uspeo da različite servise smesti u naše džepove

Prihvatanja Androida drastično je ubrzano zahvaljujući stalnim i brzim unapređenjima softvera, ali i njegovim prihvatanjem od strane vodećih proizvođača telefona. Tako je već krajem 2010. godine postao najpopularniji mobilni OS, što je ostao do današnjeg dana.

KOMENTARIŠI