114 prekobrojnih u Požarevcu – Spiskovi sa novom sistematizacijom do četvrtka 7....

114 prekobrojnih u Požarevcu – Spiskovi sa novom sistematizacijom do četvrtka 7. decembra

Javna preduzeća i ustanove u kojima je identifikovan višak zaposlenih, Skupštini grada bi trebalo do 7. decembra da dostave spiskove, sa novom sistematizacijom

Spiskovi na kojima će se prema novoj odluci o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme naći imena 114 „prekobrojnih“ radnika u javnom sektoru Požarevca trebalo bi da budu sačinjeni do 7. decembra, prema odluci lokalnog parlamenta.

Javna preduzeća i ustanove u kojima je identifikovan višak zaposlenih, Skupštini grada bi trebalo do 7. decembra da dostave spiskove, sa novom sistematizacijom. Prethodnom odlukom broj stalno zaposlenih u sistemu lokalne samouprave bio je ograničen na 1.209, dok je novom predviđeno da se taj broj svede na 1.095.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ pretrpeće najveći teret racionalizacije jer će odatle otići čak 57 radnika. Sledi JKP „Komunalne službe“ gde će biti podeljeno 33 otkaza, po deset u „Toplifikaciji“ i „Ljubičevu“, osam u „Parking servisu“. U ustanovama je manji broj radnika proglašen viškom: u biblioteci „Ilija M. Petrović“ četvoro, u Centru za kulturu troje, u Narodnom muzeju i Istorijskom arhivu po jedan, odlučio je lokalni parlament.

– Najveći problem je u Vodovodu, oni nisu još završili spiskove jer polovina od 114 mora da ode iz tog preduzeća. Ostali su to uradili manje-više bezbolno. Skupština je usvojila rebalans za isplatu otpremnina preko preduzeća, tako da većih problema nije bilo – kaže za „Politiku” Boban Martinović, predsednik požarevačkog odbora Sindikata komunalno-stambenih delatnosti Srbije.

Boban Stepić, predsednik sindikata u JKP „Vodovod i kanalizacija“, potvrđuje da se još ne znaju imena prekobrojnih u tom preduzeću.

– Pri kraju smo, radimo sistematizaciju i kad završimo biće poznata i imena. Gde se pojavi višak, najpre će ići anketiranje ima li onih koji dobrovoljno žele da odu. Kriterijumi za proglašenje viškova će biti po zakonu – kaže on.

I dok se spremaju spiskovi radnika koji će ostati bez posla, gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je na lokalnom radiju najavio još jedan vid racionalizacije – spajanje Komunalnih službi i Vodovoda u jedno javno komunalno preduzeće. Cilj je, kazao je, smanjenje glomazne administracije koja je brojnija od operativaca. Kao primer naveo je upravo JKP „Komunalne službe”.

– Gradsko naselje čisti 25 higijeničara, što je malo, a polovina je na bolovanju ili odmoru, pa grad trenutno održava 14–15 radnika, dok u administraciji ima viška – kazao je Spasović. On je podsetio da su ta dva javna preduzeća i ranije funkcionisala kao jedno, do 1998. godine, kada je bilo zaposleno oko 250 ljudi, dok sada u razdvojenim firmama radi čak 450 njih, iako broj korisnika usluga nije povećan.

Boban Martinović kaže da u ovom trenutku spajanje nije dobro, jer preduzeća imaju razdvojene delatnosti, te da se plaši da je smisao samo u odstrelu nekih ljudi. Ipak, rezervisan je da će do tog poteza doći.

– Priča može da se sagleda iz više uglova. Kada budemo znali konkretne korake, možemo da pričamo da li je u redu ili nije. Ipak neke stvari se ne najavljuju pre nego što se izvrše analize i ozbiljne procene – navodi on.

Dodaje da će se i na kraju aktuelne racionalizacije videti da li je tačna priča da je Gradskoj upravi cilj bilo smanjenje administracije.

– Ako opet odu radnici iz osnovne delatnosti kojih ima manje, onda preduzeća neće ozdraviti i opet ćemo imati disbalans između ljudi koji treba da odrađuju posao i onih koji su politički dovedeni. Javna je tajna da se u komunalnim preduzećima nije mnogo promenilo i da su ona i dalje stranački plen za zapošljavanje – tvrdi sindikalac Martinović.

KOMENTARIŠI