12. Pasuljijada u Velikom Gradištu- Koncert grupe Legende za finiš večeri

12. Pasuljijada u Velikom Gradištu- Koncert grupe Legende za finiš večeri

Tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada, dvanaesti put po redu, organizovaće se ove godine 12.avgusta, u gradskom parku, na samoj obali Dunava. Gradištanac, najpoznatiji pasulj u našoj zemlji, okupi u Velikom Gradištu svake godine veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje, koji rado uzimaju učešće u našoj manifestaciji.

U 9 časova ujutru, izabraće se najlepša bašta i balkon grada.

Komisija će ove i sledeće nedelje obilaziti cvetna dvorišta naših sugrađana, ocenjivaće angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta biće fotografisana, a fotografije će biti izložene u gradskom parku na velikim panoima. Najuspešniji će biti javno pohvaljeni i nagrađeni simboličnim poklonima.

Foto: Urban City

U gradskom parku u 15 časova, komesar takmičenja daće pištaljkom znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja Gradištanca.

Propozicije su jasne, Turistička organizacija obezbeđuje drva za vatru, kuva se čist Gradištanac, u predhodno pripremljenom kotliću, a sve ostalo je na umešnosti kuvara. Nekoliko časova ranije, učesnici će srediti svoje štandove, koje će svaka ekipa brižno urediti, najbolje što ume.

Foto: Urban City

Štandovi će biti u etno stilu, a jedna od nagrada dodeljivaće se za najuređeniju kuhinju. Ekipe nekoliko dana ranije smišljaju jedinstvena, šaljiva imena a nagrađuje se najoriginalniji naziv. Kada se upali vatra, i pasulj stavi na krčkanje, oko kotlića vlada vesela atmosfera. Specijalna nagrada dodeljuje se za najveseliji kotlić.

Foto: Urban City

U isto vreme, u gradskom parku, krčkaće se pasulj kome se svi posetioci najviše raduju, zato što će ovaj pasulj moći da degustiraju besplatno.

Foto: Urban City

Pasulj za degustaciju kuva Vojska Srbije garnizon iz Požarevca.

Foto: Urban City

Posle tačno tri sata od početka kuvanja, komesar takmičenja pištaljkom će dati znak učesnicima da gase vatru. Kapiteni ekipa daće volonterima uzorak u pripremljenim činijama, i izvući će broj pod kojim će njihov pasulj otići na žiriranje. U stručnom žiriju će se nalaziti eminentni ugostitelji i ocenjivaće izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost.

Žiriranje uvek traje nekoliko sati, a broj najuspešnije ekipe pročitaće se na velikoj sceni u toku večernjeg koncerta.
Kako dolikuje ovoj manifestaciji, od 21 čas počeće veliki narodni koncert na kome će nastupiti grupa Legende.

Svake godine na ovoj manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus Gradištanca i za bar jedno novo prijateljstvo.

Za takmičenje u kuvanju pasulja Gradištanca kao i za izbor najlepše bašte i balkona grada, možete se prijaviti u Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište, ili na telefon 012/663-179

 

KOMENTARIŠI