Na današnji dan pre 24 godine, Kurt Kobejn, frontmen grupe “Nirvana”, oduzeo je sebi život. Okolnosti oko njegove smrti i dalje nisu do kraja razjašnjene, iako službeni izveštaj navodi prostrelnu ranu kao uzrok smrti.

Predstavljamo vam sedam stvari o Kobejnovom životu koje do sada niste znali:

Suicidalne sklonosti u porodici Kobejn

Obojica Kobejnovih ujaka počinila su samoubistvo, a sam Kurt je u mlađim danima imao običaj da se snima svojom Super-8 kamerom, snimivši jednom svoje samoubistvo kao šalu. Njegova ćerka Fransis Bin Kobejn je priredila zabavu povodom svog šesnaestog rođendana na kojoj je tema bila – samoubistvo.

Kurt se jednom predozirao i održao koncert

U junu 1993. godine, pre nastupa u Njujorku, Kobejn se predozirao heroinom sa Kortni Lav. Ona ga je tada udarala po grudima da dođe k svesti, nakon čega je nastavio koncert.

“Smells Like Teen Spirit” je naziv dezodoransa

Kejtlin Hana iz benda “Bikini Kill” je u jednom hotelu na zidu napisala “Kurt, miriši kao Teen Spirit” (“Teen Spirit” je popularni ženski dezodorans, prim. aut.). Kobejnu se ta ideja toliko dopala da je to kasnije uzeo za naziv jedne od najpopularnijih pesama “Nirvane”.

Oproštajno pismo je posvetio svom izmišljenom prijatelju

Kao dete, Kurt je imao izmišljenog prijatelja kojeg je zvao Boda i na koga je adresirao svoje oproštajno pismo.

Jedan od “Nirvaninih” prvih nastupa je ugovorio Kurtov lekar

Doktor Nikolas Hartshorn je obožavao rok, a kasnije je obavio i obdukciju na njegovom telu.

Kurt je bolovao od teških želudčanih problema

Jedan od razloga zašto je uzimao heroin je i bol u želucu na koji se stalno žalio. U svom oproštajnom pismu je napisao “Hvala vam iz dubine mog bolnog, odvratnog želuca”.

“Nirvanin” četvrti album je trebalo da bude više akustičan

Nakon uspešnog nastupa na MTV-u u emisiji “Unplugged”, Kobejn je spomenuo kako bi voleo da napravi više akustičan i smireniji album. Čak je dogovarao saradnju sa frontmenom benda R.E.M. Majklom Stajpom.

KOMENTARIŠI