Pred brojnom publikom u kojoj se kao i uvek našao predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević, sa svojim pomoćnikom Toplicom Đorđević, pokazajući tako interesovanje za sve što se dešava u kulturi, u biblioteci „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću, predstavljena je knjiga „Stvarnost iluzija“ (kratke priče), Dragane Mladenov, mlade književnice iz Novog Sada. Dragana Mladenov je rođena u Novom Sadu, gde i sada živi, ali Osnovnu školu i Gimnaziju završila u gradu Požarevcu, za koga je vežu lepe uspomene.

Program, je započet scenskim prikazom priče „Konopac“, u izvođenju Zorke Stojanović.

„Umetnost u sebi mora da ima nešto novo, neočekovano, iritantno, zaprepašćujuće, nežno, opasno, zabrinjavajuće, smirujuće, drugačije, inače nije umetnost, nego samo bleda kopija.Dragana Mladenov je rizikovala. Unela nešto novo. Suprostavila se učmalosti i postala kreator svoje stvarnosti. Iskrojila je svet po svojoj meri. Obojila svoje dane. Večeras bojimo – muzikom, rečima, slikom. Slike dolaze iz mašte, pa se kroz kovitlac unutrašnjeg bića autora, smiruju, stišavaju, i isplivajavu na površinu naše stvarnosti, praveći kovitlace, vrtloge i virove. Dragana Mladenov, svet i svoje svetove čuje notama, oseća rečima, boji dušom. I kao što je Čarls Latvidž Dodžson poznatiji kao pisac Luis Kerol napisao Alisu u zemlji čuda, tako i profesorka matematike, Dragana Mladenov, piše priče koje se graniče sa ovovremenskim, prelazeći u neku drugu sferu postojanja….“, rekla je u uvodnoj reči, direktorka biblioteke, Danijela Božičković Radulović.

Na pitanja vezana o književnoj, dramskoj i likovnoj umetnosti, jer je Dragana Mladenov u svom umetničkom stvaranju – raznolika, odgovarala je autorka knjige „Stvarnost iluzija“.

Foto: BSMMC

U nastavku programa Anđela Cvetković govorila je pesmu „Mostovi“ a usledili su scenski prikazi priča: „Šolja toplog čaja“ u izvođenju Antilete Živković i Radice Pavlović, dok su Danijela Božičković Radulović, Jelena Jovičić i Danijela Momirović, veoma verno prikazale priču „Plaćenik“. Poeziju Dragane Mladenov čitala je Anđela Cvetković.

„Sa Draganinim pričama vi ćete lebdeti u vazduhu, biti u neizvesnosti, osećati najjaču ljubav, neopisiv strah i postavićete sebi pitanje koliko stvarnost može biti blagonakolna i koliko okrutna. Njene priče su pravi mali kratki filmovi, koji nas bez daha ostavljaju…“, zapisao je pesnik, Vukašin Vojvodić. Bio je u pravu. U riznici Draganinih priča, zaista su svi prisutni ostali bez daha, jer bilo je ovo jedno veoma kreativna i nesvakidašnja promocija u kojoj je do izražaja došala povezanost autora, tekstova iz knjige, učesnika programa i publike.

KOMENTARIŠI