Predsednik Gradskog odbora SNS Požarevac Bane Spasović održao je konferenciju za medije sa temom unapređenja sportske infrastrukture i ulaganja u sport u Gradu Požarevcu.

Kada je podizanje kapaciteta grada u oblasti sporta u pitanju, aktuelna gradska vlast koju predvodi Srpska napredna stranka, odredila je tu oblast kao jedan od svojih prioriteta. Oblast sporta povezana je i sa drugim oblastima programa za Požarevac Srpske napredne stranke. U proteklom periodu uložena su značajna sredstva u obnovu sportske infrastrukture i u gradskim i u seoskim naseljima, sa ciljem izjednačavanja uslova života u gradu i na selu. Značajna sredstva uložena su i u sportske objekte u Gradskoj opštini Kostolac.

U svom uvodnom obraćanju predsednik GrO SNS Požarevac Bane Spasović rekao je da „ulaganje u razvoj sporta, kako profesionalnog, tako i rekreativnog istovremeno je ulaganje u zdravlje građana. Jedan dinar uložen u sport znači tri dinara manje ulaganja u lečenje u budućnosti. Mi na ulaganja u sport i sportsku infrstrukturu gledamo kao na ivesticiju u zdravlje građana u budućnosti“

!Za razliku od nekih ranijih vremena kada su se sredstva prema ličnim afinitetima, ova vlast raspodelu sredstava vrši po jasno definisanim pravilima i kriterijumima. U prošlosti smo imali situacije da jedan sportski klub u samo jednoj sezoni igra superligu, a da potom odmah u sledećoj bude ugašen zbog dugovanja, kao i da on povuče veliki procenat sredstava na račun svih drugih klubova, kojima je potom pretila opasnost da ne mogu da funkcionišu. Nastojali smo da obezbedimo stabilnost u finansiranju, i jasne kriterijume i u tome smo i uspeli, iako još uvek ima prostora za poboljšanje. Sada klubovi funkcionišu stabilno, u poboljšanoj infrastrukturi, i to se odražava na rezultate. Nekada, igrači nisu isplaćivani, hranarine su kasnile klubovi su bili u blokadi.Ponosni smo i rezultatima naših sportista u proteklom periodu, činjenicom da kao i činjenicom da su kriterijumi za raspodelu sredstava ispoštovani u maksimumu i da je Sportski savez Grada Požarevca, koji je dobio majsku nagradu, proglašen za najbolji sportski savez u Srbiji. Grad Požarevac iz budžeta u 2019. za funkcionisanje klubova izdvaja 82 miliona dinara, što je u odnosu na prošlu uvećanje za 6 miliona dinara“, rekao je Spasović.

Ulaganje u sportsku infrastrukturu

„Grad Požarevac nastoji da planski i konstantno ulaže u unapređenje sportske infrastrukture. Mogli ste i sami da se uverite da je izgled Sportskog centra promenjen, i ne samo izgled već i uslovi za trening i održavanja sportskih takmičenja. Promenjena je podloga, zamenjena sedišta, postavljena nova LED rasveta, urađen plato i fasada. Za rekonstrukciju Hale sportova iz budžeta izdvojeno malo preko 20 miliona dinara. Pored toga, uređen je i plato ispred Hale sportova, kao i Partizanska ulica, koja je nedavno završena. Takođe, značajno su uređeni i Hipodrom i Ergela Ljubičevo. Naravno, mi kao odgovorna vlast, ne želimo da se oslanjamo isključivo na novac iz budžeta već konstantnim apliciranjem raznim fondovima trudimo se da dodatno podignemo nivo sportske infrastrukture. Tako smo preko projekta prekogranične saradnja dobili balon halu u vrednosti od oko 10.000.000. dinara bez PDV. Dobrom saradnjom sa privrednim subjektima, konkretno kompanijom NIS, postavljena je tartan podloga na stadionu malih sportova u iznosu od 4.000.000. dinara. Ovom prilikom pozivam i druge kompanije da pokažu društvenu odgovornost ulaganjem u ovakve i slične projekte“, dodao je Spasović.

Ne treba zaboraviti ni investiciju tokom 2017 i 2018 godine, kojom je kompletno rekonstruisana i Hala sportova u Kostolcu – oko 18 miliona dinara.

Sve ovo doprinelo je da Požarevac bude domaćin referentnih sportskih manifestacija: reprezentativne utamice u futsalu u između Srbije i Azerbejdžana, međunarodna košarkaška utakmica gde smo ugostili ekipu Šangaja koju predvodi Marina Maljković. Takođe smo bili domaćini za Sednicu skupštine Olimpijskog komiteta Srbije koja je okupila sportski krem Srbije.

Naravno, kao što sam i govorio nedavno na konferencija ne zapostavlja se ulaganje u sportsku infrastrukturu na selima

Urađeni su sportski tereni u periodu 2016. – 2018. godina u naseljima Bare, Kasidol, Nabrđe, Bratinac, Klenovnik i Živica, a u 2019. godini u naselju Dubravica. Juče sam obišao radove na asfaltiranju mini terena u Bratincu koji nije sređivan u prethodnih deset godina.

Takođe, ne zapostavljamo ni rekreativni sport. U prethodnom periodu postavljene su teretane na otvorenom u Ljubičevu, na Čačalici, u Kostolcu. Napravljena je trim staza u Ljubičevu, i pokrenućemo postupak izgradnje biciklističke staze do Ljubičeva, za koju smatram da postoji potreba u gradu. Naravno, ne možemo govoriti o sportu u Požarevcu, a da ne pomenemo zatvoreni bazen, koji je velika želja naših sugrađana. Ovom prilikomželim da najavim da će se u narednom periodu pokrenuti javna nabavka za izradu projektne dokumentacije. Namera nam je da izgradimo zatvoreni bazen koji je Požarevcu neophodan za rekreaciju građana, potrebe školskog sporta i organizaciju sportskih takmičenja, a da, istovremeno, Grad bude u mogućnosti da održava takav objekat, da ne bi zapali u probleme kao pojedini gradovi u Srbiji, koji su gradili velike objekta, pa su potom morali da revidiraju projekte, kako bi ih prilagodili sopstvenim potrebama i mogućnostima.

1 KOMENTAR

  1. Što više betona i asfalta i eto silinih sportskih terena! Šljunak sa Morave jedva čeka da bude ugrađen a tek ponosni izvođači.Što više besmislenih objekata.

KOMENTARIŠI