53. “Alaske večeri” na obalama plavog Dunava i Srebrnog jezera uz koncert...

53. “Alaske večeri” na obalama plavog Dunava i Srebrnog jezera uz koncert Ane Kokić

I ove godine, oba festivalska dana ispunjena su mnogobrojnim događajima u kojima će učestvovati preko 800 učesnika, a samo riblju čorbu pripremaće više od 120 majstora

“Alaske večeri“, manifestacija sa najdužom tradicijom u opštini Veliko Gradište, održaće se 53. godinu zaredom na obalama i talasima plavog Dunava i Srebrnog jezera, 20. i 21. jula.

I ove godine, oba festivalska dana ispunjena su mnogobrojnim događajima u kojima će učestvovati preko 800 učesnika, a samo riblju čorbu pripremaće više od 120 majstora.

Gradištanci očekuju i 3.000 posetilaca pa se za ljubitelje riblje čorbe prvog dana manifestacije priprema besplatna degustacija. Besplatna je i škola vožnje skutera na vodi za decu od 11 do 16 godina po Srebrnom jezeru, a za ljubitelje sportskih aktivnosti na programu je turnir u odbojci na pesku, na terenu u gradskom parku.Za ozbiljne takmičare, na dunavskom keju organizuje se juniorsko takmičenje u pecanju za decu ”Zlatna ribica” dok će se stariji okušati u lovu na šarana na terenima ”Terahum”. Broj ekipa je ograničen pa je vreme za poslednje prijave. Glavno takmičenje, lov na bućku, startuje iz ”zimovnika” i završava se na ušću Peka. Zanimljivost ovog takmičenja je da će sva upecana riba biti vraćena u Dunav.

Uz obilje ukusnih specijaliteta ni zabava nije izostala pa će takmičari i posetioci, u svežini gradskog parka, uživati u kulturno-zabavnom programu, koncertu Ane Kokić i večernjem vatrometu.

Dunav je glavna tema svih takmičenja, a život alasa simbol povezanosti velike, moćne reke i čoveka koji je prepoznao svu njegovu snagu, lepotu i bogatstvo. Tokom svog životnog puta, od daleke 1965. godine, “Alaske večeri“ su gradile prepoznatljivi stil i dobile svoju himnu i grb koji predstavljaju duh neumornih dunavskih „vukova“ po kojima je Gradište poznato od davnina.

KOMENTARIŠI