U subotu 25. avgusta na centralnom trgu u Požarevcu održaće se prvi koncert kao uvod u program 55. LjKI. Nastupa bend Atomsko sklonište od 22h, saznaje Urban City.

Atomsko sklonište je hrvatski hard rock sastav iz Pule.

U jesen 1976. Bumerang prestaje sa radom između ostalog i zbog toga što su muzičari bili iz različitih gradova. Blažić i Langer se vraćaju u Pulu i 1976. započinju saradnju sa pulskim pesnikom Boškom Obradovićem, koji se osim pisanja pesama, bavio režijom i organizovanjem različitih umetničkih manifestacija. Godine 1968. Režirao je predstavu „Atomsko sklonište“ koja je premijerno izvedena u Istarskom narodnom kazalištu, a temeljila se na izboru iz svetske antiratne poezije, za tu priliku pojačane nekim njegovim pesmama. Obradović pristaje na saradnju i 26. februar 1976. daje im svoje tekstove te se taj datum uzima kao službeno osnivanje Atomskog skloništa.

Mada ni po žestini muzike nije bilo mnogo bendova u SFRJ koji bi se s njima mogli uporediti, potpuno nov pristup doneli su svojim multimedijalnim projektom: tekstovima, scenskom pojavom te umetničkim fotografijama kojima su se predstavljali javnosti. Na koncertima su nastupali okruženi bodiljikavom žicom, u poderanoj odeći, praćeni pirotehnikom, a ponekad su znali scenografiju obogatiti sa stotinama otvorenih kišobrana kao simbolima zaštite. Sergio Blažić je zbog svoje statičnosti na sceni, predstavljao otuđenog čoveka, van vremena i prostora. Sa koferom pored sebe izgledao je kao neki prognanik sa planete. Tokom koncerta nije bilo najava pesama ni zahvaljivanja publici. U početnoj fazi delovanja grupe biće uključeno oko 20 stalnih saradnika iz različitih segmenata delovanja: slikarstvo, fotografija, dizajn, književnost i film. Za naziv grupe članovi su imali nekoliko predloga, ali ih je Obradović ipak ubedio da je Atomsko sklonište najprihvatljivije ime…

KOMENTARIŠI