Ako mislite da su biblioteke dosadne, u velikoj ste zabludi

Ako mislite da su biblioteke dosadne, u velikoj ste zabludi

Foto: A.K.

„Ako mislite da su biblioteke dosadne, u velikoj ste zabludi“. Biblioteka „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću i književnica Danijela Milanova, razbijaju tu zabludu. Nije to samo kako deca pri prvom susretu kažu da je Biblioteka kuća u kojoj žive knjige. Da tu žive knjige šireći miris prošlih vekova a i nove mirise sadašnjosti, sluteći svetlu budućnost knjiga iz kojih se uči, crpe nova saznanja, ali i nalazi trenutke razbibrige, zabave i opuštanja.

Predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević, dodaje: „Pored knjiga u biblioteci žive i bibliotekarke. One daju dušu biblioteci“. I zaista je tako. Danijela Milanova, pseudonim kojim potpisuje svoje knjige – dugogodišnji direktor petrovačke, a sada biblioteke “Srboljub Mitić“, Malo Crniće, knjigom „Buran život jedne bibliotekarke“, dodala je novu, osvežavajuću nit ljubavi prema poslu u biblioteci, ali i sve one napore koji prate uspešan rad jedne biblioteke.

Čitaonica Biblioteke „Osam nijansi plave“, bila je polazna tačka predstavljanja knjige „Buran život jedne bibliotekarke“. I nije slučajno zašto baš iz Malog Crnića „Bibliotekarka“, kreće u druge biblioteke na put po Srbiji i van njenih granica, relizajući svoju misiju da biblioteku približi čitaocima i na samo sebi svojstven način govori o „slatkim problemima“, koje prate rad bibliotekarki.

Danijela B. Radulović ne bi možda bila Danijela Milanova, da nema u sebi nešto, čime ume da zaintrigira, zainteresuje, postavlja zagonetke, da bi na kraju čitaoci sve to sami otkrili. I dok smo se svi pitali šta se krije u podnaslovu „Šta je na strani 68 ? – na promociji smo dobili odgovore, koji su u suštini jednostavni i tako lako prihvatljivi.

Ono što Danijelu čini originalnom i jedinstvenom je upravo to što je jednostavno rođena da priređuje iznenađenja. I dok je publika očekivala da da svoj sud o knjizi i impresije nakon čitanja iznesu vrsni kritičari, (Danijela ih zaista mnogo poznaje i prijatelj je sa njima), pred nama su u ulozi „kritičara“, našli čitaoci: Vinka Trivunović Palić, direktor O.Š. „Moša Pijade“ u Malom Crniću, Svetlana Perišić, pesnikinja koja diše za pesmu i Stig, i Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće, koji prati sve što se dešava na kulturnom polju, i stalni je učesnik književnih promocija i manifestacija, koje organizuje biblioteka, ali i druge kulturne ustanove…

Vinka Trivunović Palić, Svetlana Perišić i predsednik, Mališa Antonijević, sa osmehom na licu govorili su o pričama iz knjige „Buran život jedne bibliotekarke“, svako iz svog ugla, ali jedinstveni u tvrdnji da knjigu treba pročitati najmanje dva puta. Prvi put, gde su se prilikom čitanja pojedinih tekstova, nasmejali, a drugi put, da bi razjasnili čemu osmeh koji prati nimalo laka događanja u životu književnice. Tu se ponekad krije nedomica autorke, koja sama sebe bodri, bori se da sama posle „pada“ i nemilih događaja ustane i krene da se bavi izgradnjom i dogradnjom biblioteka, oplemenjujući prostor u kome bi čitaoci bili pronašli svoj mir i nadogradili ljubav prema ovoj umetnosti. Rođena Ličanka, prešla je na drugu stranu Drine, i tu našla turbulentiji život, nego tamo gde je rođena. Njena zaljubljiva priroda otkriva njene ideale i neostvarene ljubavi. Đura Jakšić, Srboljub Mitić….bajka u kojoj je sve moguće, ali je kraj uvek lep…

Pričajući o reci Neri i plodnom Stigu, Đuri i Srboljubu, vraća nas u jedno prošlo vreme, koje se nazire i širi mirise tog doba među prepunim policama, u knjigama pesmama, ali i u našim mislima.

Svi su jedinstveni u oceni da je Danijela jedna hrabra žena, koja kada nešto zamisli i isplanira, mora da ostvari ne gledajući na cenu koja se odražava na njeno zdravlje i slobodno vreme. Požrtvovana je majka troje dece, nana dva unučeta. I jedino ona zna odakle crpi snagu da se uvek nađe tamo gde je najpotrebnija i da sve bude uvek na svom mestu. Uz to, književnica je, slikarka, glumica…Nije joj problem da obuče srpsku a ni vlašku nošnju, podigne čašu vina i izgovori zdravicu u ime ljubavi i života, jer životne puteve ne možemo birati, oni su nam nekom kosmičkom energijom prdodređeni.

Koračajući tim putevima, nalazila je načina da u biblioteku dovede Mirjanu Bobu Mojsilović, Jelenu Ćirić, Dobricu Erića, Vanju Bulića, Viću Mitrovića, Veselina Šljivančanina, Braničevskog vladiku, Marka Šelića Marčela i mnoge druge. Koliko je tu upornosti trebalo? Mnogo, zaista mnogo. Ali, za Danijelu ništa nije nemoguće…

Uvek je vidimo, nasmejanu, podignute glave kako hoda „korakom Šljivančanina“,ali mislim da je vrlo mali broj prijatelja video suze u njenim očima… A šta je na strani 68? Zagonetka otkrivena na samoj promociji. Sve stranice u knjizi nose paginaciju 68. To je godina njenog rođenja, i kako je predsednik opšine Malo Crniće, istako – godina u kojoj su zabeležena i brojna istorijska događanja.

Neka ostane zapisano i da je Danijela Milanova kao devojčica imala „jaku“ želju da upozna svima nama dobrog poznatog glumca i kantautora Radeta Šerbedžiju. Mislila je da će to biti jedina neostvarena želja. Međutim, iznenada dolazi do trenutka kada ga ugleda i svojstveno Danijeli, trči mu u zagrljaj, grli ga, štipa za obraze i kaže. „Ko je to meni došao?

KOMENTARIŠI