Ako planirate na more u Crnu Goru u septembru, evo gde je...

Ako planirate na more u Crnu Goru u septembru, evo gde je najčistije more

Sutomore ima svoju prednost jer ste u kafićima i restornaima odmah tu iznad mora, Foto: Urban City / B.P.

Institut za biologiju mora sproveo je novu analizu kvaliteta vode na crnogorskim kupalištima, pa ako planirate da letujete u Crnoj Gori u septembru, pogledajte kakva vas kupališta očekuju.

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 30. avgusta do 3. septembra ove godine, pokazali su da je na 84,5 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 9,1 odsto lokacija dobrog, dok je na 6,4 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Rezultati govore da je morska voda na crnogorskim kupalištima tj. sanitarno ispravna i bezbedna za kupanje i rekreaciju.

Što se tiče kvaliteta morske vode po opštinama, u Ulcinju je od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda bila odličnog kvaliteta na njih 15 dok je na 3 ona bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na 11 lokacija u opštini Bar, dobrog na 2 lokacije, te zadovoljavajućeg kvaliteta takođe na 2 lokacije u ovom gradu.

Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je na njih 28 voda bila odličnog kvaliteta, a na preostale 4 lokacije dobrog kvaliteta.

U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 9 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih 8, dok je na 1 lokaciji ona bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Analize su pokazale da je u Kotoru na 11 lokacija voda bila odličnog, na 3 lokacije dobrog i na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 20 ona bila odličnog, a na 1 dobrog kvaliteta.

KOMENTARIŠI