Kao i predhodnih godina, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a u okviru Zavoda za javno zdravlje Požarevac, obavlja redovni epidemiološki nadzor nad gripom u sezoni 2018/2019. godine.

Iz populacionog nadzora nad oboljenjima sličnim gripu, nedeljni izveštaj se bazira na podacima dobijenim iz zdravstvenih ustanova sa teritorije Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga.

U toku 9. izveštajne nedelje u Braničevskom okrugu registrovano je 352 slučajeva oboljenja sličnih gripu, najveći broj obolelih beleži se u uzrasnoj grupi od 30-64 godina- 98 obolele osobe.

U Podunavskom okrugu u toku 9. izveštajne nedelje registrovane su 102 osobe obolele od oboljenja sličnih gripu. Najveći broj obolelih beleži se u uzrasnoj grupi od 30-64 godina-38 obolele osobe.

U poslednje tri nedelje zapaža se pad broja obolelih od oboljenja sličnih gripu u Braničevskom i Podunavskom upravnom okrugu. Ipak, i dalje važi savet da se izbegava kontakt sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija, kao i jačanje opšte otpornosti organizma.

KOMENTARIŠI