Alkohol najveći uzrok saobraćajnih nesreća

Alkohol najveći uzrok saobraćajnih nesreća

Foto: Urban City // Ilustracija

Od početka godine na srpskim putevima stradalo je 300 ljudi, od početka leta 130, a samo u julu 63 osobe, izjavio je danas direktor policije MUP-a Srbije Vladimir Rebić, navodeći da je alkohol jedan od najvećih uzročnika saobraćajnih nesreća.

“Statistika kaže da u letnjim mesecima deset godina unazad prosečno gine između 170 i 260 ljudi”, rekao je Rebić za RTS.

Prema njegovim rečima, najtragičnija godina bila je 2012. kada je stradalo 265, a najpovoljnija 2014. kada je poginulo 140 ljudi.

“U ovom trenututku, mi smo oko brojke 120, i ova godina će biti nepovoljnija u odnosu na tu 2014. Naša je procena da će tu biti između 170 i 180 žrtava, što je prosek zadnjih deset godina”, rekao je Rebić.

U tom smislu, preduzeto je više mera – od uvođenja kontrole prosečne brzine, alko-testa, vezivanja pojasa, zabrane upotrebe mobilnih telefona u vožnji…

Rebić je podsetio da je izmenjen Zakon o bezbednosti sabraćaja i ukazao da policija napiše oko milion kazni godišnje.

Navodi da je ljudski faktor primaran uzrok saobraćajnih nesreća, a da su razlozi višestruki, posebno ako se vozi pod dejstvom alkohola.

Da bi se to sprečilo, Rebić kaže da je preduzeto niz zakonskih rešenja, a i više mera na samom terenu što druge zemlje nemaju.

“Gotovo da zakon ne može biti rigorozniji zato što smo mi vezani za Zakon o prekršajima. Po tom zakonu, maksimala kazna zatvora je 60 dana. Mi smo za nasilničku vožnju propisali kaznu od 30 do 60 dana i ona podrazumeva i upravljanje pod alkoholom od više od dva promila, plus novcana kazna od 120 do 140 hiljada dinara”, kaže Rebić.

I pored svega toga, policija svakog meseca otkrije najmanje 150 vozača koji sebi dozvoljavaju da upravaju vozilom u takvom stanju.

Navodi da će se otvaranjem auto-puta od Obrenovca do Ljiga stanje poboljšati i da će se smanjiti gužve na Ibarskoj magistrali.

KOMENTARIŠI