Ljubičevske konjičke igre, 57. po redu, održane su u Požarevcu u organizaciji Konjičkog društva „Knez Mihailo“ i Turističke organizacije Požarevca, a pod pokroviteljstvom predsednika republike Srbije Aleksandra Vučića.

U okviru dva takmičarska dana koja su organizovana u skladu sa propisanim merama bez publike, održano je šest kasačkih i šest galopskih trka kao i tradicionalno takmičenje Ljubičevskog konjičkog višeboja, dok su u međuprogramu deca predstavila Voltežovanje.

Prvi dan bio je svojevrsna uvertira za glavne okršaje. Tako su u trci „Resava“ slavili „Dana SG“ i vozač Miodrag Pantić u vremenu 1.18.3/1600m/a, u trci „Mlava“ fantastičnu formu pokazala je „Donita Ferm“ kasajući u vremenu 1.16,4/1600m/a, dok je na sulkama bio trener i vozač Vladimir Pribić. U trci „Morava“ u fantastičnom finišu slavio je „Spinal Tap Tap A.T.“ kasajući u vremenu 1.16,1/1600m/a, sa vozačem Brankom Skenderovićem na sulkama, dok je u trci „Dunav“ koja je ponovljena zbog incidenta koji se desio neposredno nakon starta u kome je pao sa sulki i zadobio povrede vozač grla „IF A.T.“ Željko Vujanović, u ponovljenom startu slavio „Wineto“ u vremenu 1.16.8/1600m/a sa vozačem Borisom Kečenovićem.

Drugi dan doneo je dve „kasačke poslastice“, trku „Stig“, takozvanu polubrzu, za grla sa zaradom do 15.000 bodova u kojoj je učešće u borbi za nagradni fond od 300.000 dinara na stazi dugoj 2200m/autostart uzelo šest kasača. I kada je pao crveni barjak i označio start trke na liderskoj poziciji nalazio se „Iago D’Amore“ pulen trenera Aleksandra Dimitrijevića, vožen veštom rukom Dejana Katanića, poprilično je odmakao rivalima i diktirao tempo, koji su pratili rivali. Ipak mnogi su smatrali nametnut tempo preambicioznim s obzirom da je trka na 2200m i da „ima da se kasa“ i čekali kontrapravac da vide ko će da krene u napad. Ali, svi napadi i pokušaji ugrožavanja vodećeg bili su bezuspešni, pa je „Iago D’Amore“ sigurno prošao prvi kroz cilj na veliku radost vlasnika Petra i Nikolete Žužić kasajući u vremenu 1.15,4/2200m/a. Iza su ostali „Harly D’Energya“ (1.15,6) sa vozačem Pribićem i „Sabath Black A.T.“ (1.15,9) sa vozačem Skenderovićem.

U glavnom kasačkom nadmetanju tzv. „brzoj partiji“ prestižnoj trci „Knez Mihailo“ na startu okršaja dugog 2200m/autostart za nagradni fond od 800.000 dinara našlo se deset brzih kasača. I očekivano od starta ne želeći da ostaje u gužvi vodeću poziciju je zauzela prelepa italijanka „Amy Del Duomo“ uzdanica štale „Dream Catcher“ ljubimica našeg proslavljenog NBA centra Nikole Jokića. Na oko 1000m do cilja pokušala je da joj parira „Gibson Boko“ sa vozačem Miodragom Pantićem i na momente drugim špurom zauzimo blagu prednost za dužinu glave. Ipak nije se dala „Amy Del Duomo“ koja prva prolazi kroz cilj vožena sigurnom rukom trenera i vozača Vladimira Pribića kasajući u vremenu 1.15,5/2200m/a, dok je do drge pozicije u lepoj završnici došao „Sirol Axe“ (1.16,0) sa vozačem Milanom Tasićem, a na treće mesto plasirao se „Grumetti“ (1.16,2) sa vozačem Dejanom Katanićem. Tako je brza Jokićeva italijanka „Amy Del Duomo“ vezala i četvrtu pobedu u nizu od dolaska u Sombor i postala nedostižna konkurentima.

I iako je nedostajalo navijanje mnogobrojne publike koja je u Požarevcu uvek bila prisutna u velikom broju što je nadmetanja činilo još kvalitetnijim i spektakularnijim, svi učesnici trka i višebojci su u dva dana nadmetanja, kako je rekao gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, poslali poruku da se život nastavlja i da niko i ništa ne može prekinuti tradiciju.

KOMENTARIŠI