Ana Brnabić otvara Ramsku tvrđavu u ponedeljak

Ana Brnabić otvara Ramsku tvrđavu u ponedeljak

RAMSKA TVRĐAVA

Opština Veliko Gradište će u ponedeljak, 2. marta, sa početkom u 12 sati, upriličiti svečano otvaranje restaurirane Ramske tvrđave, bisera turizma ovog kraja i regiona.

Tvrđavu će otvoriti predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Ključnu ulogu u obnovi ovog spomenika kulture od značaja, kako za Srbiju tako i za Tursku državu, imaju Turska agencija za saradnju i kordinaciju – TIKA, koja je u najvećem obimu finansirala radove na rekonstrukciji, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo kulture. Obimnu pripremu i arheološka istraživanja koja su prethodila obnovi izvršio je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo, uz podršku opštine Veliko Gradište.

RAMSKA TVRĐAVA

Srednjovekovno, tipično vojničko artiljerijsko utvrđenje podigao je, na steni iznad Dunava, 1483. godine, turski sultan Bajazit Drugi.

Ramska tvrđava svakim danom privlači sve veći broj domaćih i stranih gostiju i pretenduje da postane centar turizma s obe strane Dunava čime će, uz Srebrno jezero, Viminacijum i Golubačku tvrđavu, obogatiti turističku ponudu čitavog regiona.

KOMENTARIŠI