Antić je na otvaranju “Međunarodnih dana energetike i investicija”, koji se danas i sutra, šesti put održavaju na Novosadskom sajmu, istakao da je u toku izgradnja drugog bloka termoelektrane “Kostolac 2” snage 350 megavata.

Po Antićevim rečima posebno značajni za Vojvodinu su projekti vezani za izgradnju energetskih postrojenja koja će koristiti energiju vetra, kao i objekti koji kao gorivo koriste bio masu i bio gas.

“Na taj način obezbedićemo proizvodnju više od 400 megavata energije na teritoriji Vojvodine. Kada je reč o objektima koji koriste energiju vetra, tu je situacija prilično dobra i očekujem da će tokom 2018. godine prvi od tih objekata biti uključeni u energetsku mrežu Srbije”, rekao je Antić.

Govoreći o obavezi da do 2020. godine 27 odsto energije mora biti proizvedeno iz obnovljivih izvora energije, Antić je naglasio, da u Srbiji, postoje kapaciteti za proizvodnju 24 odsto energije iz obnovljivih izvora energije i da će 2020. godine taj procenat biti predviđenih 27 odsto.

“Vlada Republike Srbije je bespovratnim sredstvima pomogla izgradnju energetski efikasnih objekata u lokalnim sredinama i pokazalo se da je kod tih objekata ostvarena značajna ušteda u potrošnji energije koja iznosi i do 40 procenata”, rekao je Antić.

Ministar rudarstva i energetike, komentarišući danas otvorenu manifestaciju na Novosadskom sajmu, rekao je da su “Međunarodni dani energetike i investicija” pravo mesto na kom mogu da se razmene informacije i iskustva iz navedenih oblasti.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je rekao da Pokrajinska vlada veliku pažnju poklanja energetici, energetski efikasnim objektima i obnovljivim izvorima energije.

“Za projekte iz tih oblasti Pokrajinska vlada je u Budžetu AP Vojvodine izdvojila 175 miliona dinara bespovratnih sredstava, a dodatnih 90 miliona je obezbeđeno preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine za izgradnju energetski efikasnih objekata javnih ustanova kao što su škole, bolnice, obdaništa i slično”, rekao je Milićević.

On je naglasio da se svi ti projekti finansiraju u saradnji sa Republičkom vladom i lokalnim samouprava, te da ta sinergija daje najbolje rezultate.

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić je rekao da je ta manifestacija pravo mesto da se šira javnost upozna sa tim šta rade pre svega nadležno ministarstvo i sekretarijat, ali sa tim šta Grad Novi Sad sprema na polju energetske efikasnosti.

“Kad govorimo o energetici i investicijama moramo da shvatimo da je neophodno obezbediti investiranje za sve ono što podrazumeva zahteve koji se postavljaju pred energetski sektor i energetiku kao pojavu u savremenoj civilizaciji, zato je ovo pravo mesto da se zainteresovani upoznaju sa najnovijim dostignućima u svetu u ovim oblastima”, rekao je Jelušić.

Danas otvorena sajamska manifestacija priređena je u saradnji sa Centralnoevropskim forumom za razvoj (CEDEF) i Sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodine , a biće obrađene teme iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, građevinarstva i zaštite životne sredine.

KOMENTARIŠI