Javno preduzeće “Srbijašume” apelovalo je na građane da za predstojeće praznike kupuju jelke sa busenom kako bi se sprečila nekontrolisana seča mladih četinarskih stabala

U saopštenju tog javnog preduzeća koje je potpisao direktor Igor Banović, se navodi da se širom Srbije mogu kupiti jelke sa busenom, te da će se na tržištu pojaviti i sečene jelke, koje potiču iz privatnih šuma.

Za sve jelke kako državne tako i one koje potiču iz privatnih šuma, mora da postoji obavezna propratna dokumentacija i kartica sa imenom proizvođača i žigom za državne ili privatne šume.

Inspektori šumarstva u saradnji sa MUP-om Srbije, tržišnom i finansijskom inspekcijom kontrolišu promet novogodišnjih i božićnih jelki.

S obzirom da se poslednjih godina suočavamo sa problemom sušenja šuma i pojavom šumskih požara, koji su posledica uticaja klimatskih promena i globalnog zagrevanja, ovo je razlog više i poruka “Srbijašuma” da se kupuju jelke sa busenom, koje će moći da se zasade posle praznika i nastaviti da žive.

Na ovaj način će se obezbediti više kiseonika za građane i bolji kvalitet života.

KOMENTARIŠI