Eika Topinen, Pavo Lotjonen, Pertu Kivilakso i Frenki Perez počeli su svoj dvočasovni nastup hitom Enter Sandman, a publika se odmah priključila pevajući.

„Dobro veče, dame i gospodo! Slavimo 20 godina od albuma Plays Metallica By Four Cellos, tako da večeras sviramo samo ‘Metaliku’. Biće to instrumental, a vi ćete večeras pevati“, pozdravio je Topinen okupljene u Hali sportova.

Master of Puppets, Harvest of Sorrow, The Unforgiven, sledili su listu pesama sa albuma iz 1996. godine, kojim su privukli pažnju i koji su izveli u prvom delu koncerta.

„Neverovatno je da smo večeras ovde, ove 2017. godine. Kada smo počinjali 1996. nismo verovali da će biti ovako. Sve je to zahvaljujući vama. Tu nema ničega tužnog, ali evo ipak pesma Sad but True“, uzviknuo je Topinen.

Podsetio je da su od prvih „old skul“ verzija hitova „Metalike“ objavili osam studijskih albuma, dosta putovali, nekoliko puta bili u Srbiji i najavio pesmu o životu putnika Wherever I may Roam, da bi prvi deo završili numerom Welcome Home (Sanitarium).

Posle pauze na bini im se pridružio bubnjar Miko Siren, čime je počeo energičniji deo koncerta uz svetlosne efekte, kretanje Topinena i Kivilaksa na sceni, žešće numere, što je publika oduševljeno pozdravljala.

Fight Fire with Fire, Until it Sleeps našli su svoje mesto u podsećanju na hitove „Metalike“, kao i Orion, prva numera slavnog benda koju je Topinen čuo sa 13 godina i Escape, koju nisu svirali od 1993. godine.

Ovacije i skakanje na sceni i možda vrhunac koncerta bila je pesma Battery, koja se našla na remasterizovanom albumu Plays Metallica By Four Cellos, objavljenom prošle godine, zbog koje su, kako kažu, promenili način sviranja da bi mogli da je izvedu na čelima.

Popularni finski čelisti su u Seek and Destroy ubacili su delić iz hita Thunderstruck benda „AC/DC“ i furiozno završili koncert.

Ipak, publika u Hali sportova nije želela da ih pusti da tek tako odu, energično tražeći još, što je podstaklo „Apokaliptiku“ da se vrati na bis i to sa baladom Nothing Else Matters.

Reči su odzvanjale halom uz svetlo mobilnih telefona i poneki upaljač.

„Bili ste fantastični“

Topinen je, pre numere One, kada je obećao skori povratak u Beograd, poručio: „Bili ste fantastični. Sledećom pesmom vam zahvaljujemo na tome. Ona je vanvremenska, i dalje aktuelna. Čuvajte sebe i čuvajte druge, volite sebe i volite se među sobom.“

KOMENTARIŠI