Aspirin ne pospešuje izglede za preživljavanje pacijenata primljenih u bolnicu zbog zaraze koronavirusom, pokazala je britanska studija.

Kod pacijenata obolelih od kovida-19 odranije je uočen veći rizik od nastanka krvnih ugrušaka u organizmu, posebno u plućima.

Između novembra 2020. godine i marta 2021. sprovedena je velika studija na 15.000 pacijenata primljenih u bolnice zbog kovida-19, a svrha je bila da se proveri efekat aspirina, leka koji je rasprostranjen i koristi se za sprečavanje ugrušaka kod postojanja nekih drugih bolesti.

U sklopu studije ukupno je 7.351 pacijent primao je 150 miligrama aspirina dnevno, a 7.451 nije. Izbor je bio nasumičan.

Naučnici nisu otkrili dokaze po kojima je aspirin smanjio smrtnost, ali je uočeno da su pacijenti koji su dobijali aspirin nešto kraće boravili u bolnicama, tačnije osam dana umesto devet, i da je nakon 28 dana više otpušteno iz bolnice pošto su preživeli bolest, 75 odsto prema 74 odsto.

Piter Horbi, profesor zaraznih bolesti na Oksfordu i jedan od autora istraživanja, rekao je da su ovakve razlike zanemarljive da bi opravdale rasprostranjenu upotrebu aspirina kod pacijenata obolelih od kovida-19.

Njegov kolega Martin Landraj, profesor epidemiologije, rekao je da ga je razočarala činjenica da se jedan tako jeftin i rasprostranjen lek nije pokazao efikasnim u ovom slučaju.

„Ali upravo su zbog toga ovakva istraživanja važna – da bismo ustanovili koje terapije deluju, a koje ne“, istakao je Landraj.

KOMENTARIŠI