ATINA 1995: 26 godina od spontanog balkona, krova Evrope i “ukletih” postolja!

ATINA 1995: 26 godina od spontanog balkona, krova Evrope i “ukletih” postolja!

Foto: Urban City VHS TV Capture screenshot

Taj, drugi jul 1995, bio je nekima radostan, nekima ne baš. Mi smo se, eto, radovali.

Imali smo i zašto. Usred onih strašnih dana, naši košarkaši, koji su se vratili na međunarodnu scenu posle međunarodnih sankcija, osvojili su prvenstvo Evrope. Hrvati, koji su osvojili bronzu, priredili su skandal – sišli su sa pobedničkog postolja, ne želeći da slušaju našu tadašnju himnu. I, od tada se na postolje ni posle 26 godine nisu vratili.

Foto: Urban City VHS TV Capture screenshot

Šampionski tim: Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Saša Obradović, Zoran Sretenović, Žarko Paspalj, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Vlade Divac, Zoran Savić, Dejan Tomašević, Dejan Koturović.

Kada je red na finale došao, OAKA Arena je bila krcata i svi su navijali za Litvaniju, jer je Jugoslavija eliminisala Grčku. Bilo je mnogo varnica, jer je poznato da su dueli sa Litvancima uvek bili napeti, a kada na sve to dodamo i atmosferu…

Ovo je utakmica u kojoj je Aleksandar Đorđević postao “Sale Nacionale”, ubacio je čak 41 poen uz 9 pogođenih trojki od 12 koliko je ukupno uputio ka košu Litvanaca i bio heroj ove velike pobede.

Pamti se i ono “brutalno” zakucavanje Predraga Saše Danilovića, kada je “na poster” stavio Arvidasa Sabonisa i onaj hladnokrvni pogled o kome se dugo, dugo pričalo.

Danilović je meč završio sa 23 poena, a ipak se o tom zakucavanju najviše pričalo, eto koliko je to bio značajan momenat.

Litvanci su imali jako dobar tim, pored pomenutog Arvidasa Sabonisa, igrali su još Marčiulionis, Štombergas, Kurtinaitis, Karnišovas, Einikis… Ljudi koji čine sam krem svetske košarke.

Foto: Urban City VHS TV Capture screenshot

Bilo je mnogo varnica, mnogo drame, prljavih poteza, svega i svačega, ali je selekcija Jugoslavije rezultatom 96:90 uspela da pobedi Litvance i da se popne na tron.

Prilikom dodele medalja je zabeležen kukavički potez reprezentacije Hrvatske, oni su pobegli sa postolja čim su dobili bronzanu medalju (pobedili su domaćina Grčku u borbi za 3. mesto).

Kasnije je bilo priče da je su od državnog vrha dobili direktivu da to urade kako ne bi slušali himnu “Hej Sloveni”, taj potez je nazvan najvećim skandalom, a Hrvatska od tada nije osvojila niti jednu medalju.

Malo je falilo da i Litvanija propusti ceremoniju, malo je falilo da utakmicu uopšte ne završe pošto su bili nezadovoljni sudijskim kriterijumom, ali su reprezentativci sa njima razgovarali i postoje anegdote da ih je Saša Đorđević ubedio da jednim takvim potezom ne unište spektakularan meč za pamćenje. Takođe je Dušan Ivković zatražio “time-out” dok su Litvanci bili van terena.

Foto: Urban City VHS TV Capture screenshot

Bilo je šta je bilo, Litvanci su završili meč, ostali na postolju za razliku od Hrvata i Žarko Paspalj je podigao trofej namenjen šampionu Evrope.

Pogledajte celu utakmicu:

KOMENTARIŠI