AUTO ANALIZA: Gorivo sve SKUPLJE, ovo su saveti kako SMANJITI POTROŠNJU GORIVA!

AUTO ANALIZA: Gorivo sve SKUPLJE, ovo su saveti kako SMANJITI POTROŠNJU GORIVA!

U ovom zanimljivom klipu saznajte kako da uštedite gorivo

Kao što znamo cene goriva u proteklih nekoliko meseci otišle su jako visoko.

U ovom zanimljivom klipu saznajte kako da uštedite gorivo:

2 KOMENTARA

 1. Najekonomičnija potrošnja je pri manjim, ali ravnomernijim brzinama (testiranja su pokazali da je maksimalna ušteda i do 33%). Osim manje potrošnje, dobijate i na većoj sigurnosti u vožnji, a izbegavate i plaćanja kazni.

  Izbegavajte nagla ubrzanja i kočenja
  Već smo rekli da je ravnomerna vožnja odlična za ekonomičnu potrošnju. Nagla ubrzanja i nagla kočenja osim cimanja putnika vodi i ka većoj potrošnji. Osim toga, motor i kočnice trpe veći pritisak koji smanjuje njihovu sigurnost i vek trajanja.

  Nažalost, svedoci smo da većina vozača u Beogradu neguju baš ovakav stil vožnje.

  Nemojte da dajete pun gas pri malom broju obrtaja
  Na ovaj način motor se nepotrebno opterećuje.

  Gume
  Gume su ključne i za bezbednost vožnje i za potrošnju goriva. Nove, kvalitetne gume u velikoj meri smanjuju potrošnju. Ali osim kvaliteta guma, treba voditi računa i o njihovoj optmalnoj napumpanosti. Proizvođači automobila i guma daju precizne smernice koliko treba da bude pritisak u gumama, tako da vozačima ne ostaje ništa više nego da prate te smernice.

  Ne treba posebno isticati da su vozila u rent a car agencijama opremljeni kvalitetnim gumama, vodi se računa o godišnjem dobu (zimske i letnje gume), kao i o optimalnom pritisku guma.

  Menjač brzina
  Neki vozači vole automatske, a neki ručne menjače. Ručni menjači daju onaj osećaj superiornosti i kontrole u vožnji pa su više traženi.
  Ali neka navike ovih drugih mogu da vode ka većoj potrošnji i oštećenjima na motoru i menjaču. Ručni ili manuelni menjač je stvar navike kod vozača.

  Ne naslanjajte ruku na menjač.

  Mehanizam ručnog menjača je veoma osetljiv, pritisak ruke koliko god izgledao mali može da deluje na složeni sistem menjača i posle nekog vremena da ga ošteti.

  Ne odmarajte nogu na pedalu kvačila.

  Slično kao sa držanjem ruke na ručici menjača, i naslanjanje noge na pedali kvačila možda ne deluje opasno, ali konstantan pritisak može da dovde vremenom do trljanja i oštećenja lamele i potisne ploče. To će vam biti jasno kada osetite onaj karakteritičan miris izgorele lamele, ali tada je već prekasno, ona je već toliko oštećena da mora da se zameni.

  U rent a car agencijama znaju šta se dogodilo, ali vozači skoro nikada ne prizanju da je izgorela lamella njihova greška.

  Dosta često uzrok nesvesnog držanja noge na kvaćilu može da bude loše podešeno sedište. Zato pred polazak na duži put podesite vaše sedište kako bi ste udobno sedeli.

 2. Mali dodatak ovim korisnim savetima je klima uredjaj koji se koristi i za 100 metara voznje. Figurativno. Otvorite prozor za relacije od nekoliko kilometara. Pametnije nego da palite klimu koja taman dok pocne da hladi vi stigli. Imajte to na umu. Klima je veliki potrosac u vozilu!

KOMENTARIŠI