Auto put Beograd-Subotica košta 560 dinara, zatvoreni sistem putarine

Auto put Beograd-Subotica košta 560 dinara, zatvoreni sistem putarine

Na deonici od Beograda do Subotice će od danas u podne biti uspostavljen zatvoreni sistem naplate putarine

Na deonici od Beograda do Subotice će od danas u podne biti uspostavljen zatvoreni sistem naplate putarine, a vozači automobila će na ovoj trasi plaćati 560 dinara. Čeona naplatna stanica “Sirig”, na kojoj su tokom letnjih meseci bile i kilometarske kolone, prestaće s radom. Od glavnog grada do mađarske granice vozači će prolaziti kroz samo dve rampe, i to u “Staroj Pazovi” i na stanici “Subotica-Jug”.

Oni koji budu želeli ranije da se isključe sa auto-puta, imaće pet novih izlaza koji se plaćaju. Na delu od Siriga do Subotice počeće da radi pet novoizgrađenih bočnih naplatnih stanica – “Zmajevo”, “Vrbas” “Feketić”, “Bačka Topola” i “Žednik”. Putarina od Beograda do Zmajeva biće 320 dinara, do Vrbasa 360, a do Feketića 440. Oni koji krenu iz prestonice, a isključe se sa auto-puta u Bačkoj Topoli, moraće da izdvoje 480, a u Žedniku 520 dinara.

U “Putevima” objašnjavaju da zatvoreni sistem naplate putarine funkcioniše po principu plaćanja po pređenom kilometru, dok je u otvorenom sistemu cena bila unapred utvrđena i jedinstvena za svaku naplatnu stanicu. Zatvoreni sistem naplate putarine se, shodno smernicama EU, tretira kao pravedan sistem plaćanja, jer korisnik plaća koliko koristi.

CENOVNIK

Vožnja deonicom Koridora 10 od Subotice do Novog Sada će koštati 350 dinara. Ceh za vožnju između najsevernijeg srpskog grada i Zmajeva biće 240 dinara, do Vrbasa 200, Feketića 120, Bačke Topole 80, a Žednika 40 dinara.

KOMENTARIŠI