B7, B10, E5, E10 ili E85… Od 12. oktobra novo obeležavanje vrsta...

B7, B10, E5, E10 ili E85… Od 12. oktobra novo obeležavanje vrsta GORIVA u Srbiji, više ništa neće biti isto!

Distributeri su, ipak, ukazali da će verovatno biti potreban izvesni prelazni period i da nove oznake možda neće osvanuti istog dana na svim pumpama

Foto: Urban City

U Srbiji će od 12. oktobra početi da se primenjuje direktiva Evropske unije (EU) o novom uniformnom obeležavanju goriva.

Direktiva treba da harmonizuje identifikaciju goriva u celoj Evropi, izađe u susret sadašnjim i budućim potrebama evropskog tržišta i obezbedi širi pristup alternativnim gorivima. Etikete različitog oblika sa novim oznakama goriva biće obavzne na benzinskim pumpama i na novim vozilima svih kategorija, koja budu proizvedena posle 11. oktobra 2018.

Direktiva 2014/94/EU Evropskog parlamenta i Saveta važiće u svih 28 članica Unije, kao i u Srbiji, Makedoniji, Turskoj, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj. Velika Britanija bi posle Bregzita trebalo da odluči o primeni direktive.

Pored obavezne jedinstvene etikete standardizovanog formata, na pumpama će moći da budu istaknute i dodatne informacije na nacionalnim jezicima, koje će korisnicima pomoći da pravilno izaberu gorivo. Etikete će na benzinskim pumpama morati da se nalaze na spremniku za gorivo i na vrhu pištolja za točenje goriva. Etikete za dizel gorivo ubuduće će biti četvrtastog oblika sa oznakom B7 i B10, u zavisnosti od postotka biogoriva u dizelu, i XTL za sintetička dizel goriva.

Etikete za benzin biće okrugle, sa natpisom E5, E10 ili E85, pri čemu brojevi označavaju postotak bioetanola u mešavini goriva.

Tečni gas koji se koristi kao pogonsko gorivo imaće etiketu u obliku romba i oznake H2 za vodonik, CNG za komprimovani prirodni gas, LPG za tečni naftni gas i LNG za tečni prirodni gas. Iako bi iz upotrebe trebalo da nestanu stare oznake, gorivo će u osnovi ostati isto pa tako oznake za benzin E5 i E10 odgovaraju dosadašnjim oznakama SP98 i SP95.

Distributeri su, ipak, ukazali da će verovatno biti potreban izvesni prelazni period i da nove oznake možda neće osvanuti istog dana na svim pumpama. Takođe je i vozačima starijih vozila savetovano da se raspitaju koju količinu biogoriva, u prvom redu etanola, njhov automobil može da podnese.

KOMENTARIŠI