“Bageri” lako mogu da postanu turistička atrakcija

“Bageri” lako mogu da postanu turistička atrakcija

Veštačka jezera kraj Požarevca - potencijalna turistička atrakcija čitavog Braničevskog okruga. Bela Crkva - primer koji pod Čačalicom nameravaju da slede.

Za vreme visokih temperatura, pored gradskog bazena i Velike Morave, ovdašnjim ljudima su na raspolaganju i mnogobrojna veštačka jezera na Beogradskom putu. Reč je o lokacijama poznatim kao “bageri”, koje su nastale eksploatacijom šljunka i peska u priobalju reke, a odlikuju ih prilično čista voda i besplatno korišćenje.

– Sa društvom, već desetak godina, redovno dolazim na ova jezera u kojima je voda topla i čista zbog prirodnih, šljunkovitih filtera. Šteta je što ih naš grad ne uredi i od njih napravi posećena kupališta – kaže službenica iz Požarevca Marija Eftimov.

I mnogi drugi ljudi iz srca Braničeva smatraju da bi “bageri” lako mogli da postanu turistička atrakcija.

– U Beloj Crkvi takođe postoje mnogo veštačka jezera, ostala po iskopavanju šljunka, ali su ih tamo sredili i maksimalno ih koriste za kupanje i zabavu – ukazuje Ivica Radanović, napominjući da su neki od “bagera” poribljeni, pa privlače i pecaroše.

Pritom – iako je Požarevac koji izlazi na Dunav, Veliku Moravu i Mlavu – ni na jednoj od tri pomenute reke ne postoje uređene, već samo divlje plaže. Među njima je najposećenija ona na Velikoj Moravi kod Ljubičeva, ispod železničkog mosta, ali iz gradskog Zavoda za javno zdravlje su nedavno upozorili Požarevljane na to da voda u ovim rekama, ali i na veštačkim jezerima nije pouzdana za kupanje, s obzirom na to da se na njima ne obavljaju kontrole ispravnosti.

IPAK BEZBEDNO

U priobalju Velike Morave kod Požarevca, već godinama radi dvadeset šljunkara. Iako je njihova obaveza da, po završetku eksploatacije šljunka i peska, zatrpaju novonastala veštačka jezera, to dosada nijednom nije bio slučaj. Inače, mada se smatra da su “bageri” rizični za kupanje – jer se posle priobalnog, plitkog dela naglo ulazi u mnogo dublju vodu – na njima već poduže niko nije stradao.

KOMENTARIŠI