Bambi Požarevac – Kompanija sa najvećim rejtingom u Srbiji

Bambi Požarevac – Kompanija sa najvećim rejtingom u Srbiji

Kompanija sa najvećim ukupnim gubitkom je Srbijagas, podaci su Agencije za privredne registre na osnovu redovnog godišnjeg izveštaja

Najveća kompanija u 2016. godini je Elektroprivreda Srbije, najprofitabilnija je NIS, dok je kompanija sa najboljim rejtingom Bambi iz Požarevca.

Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre kaže da je dobro što se javna preduzeća iz godine u godinu sve češće pojavljuju na listama uspešnosti, a sve manje na listama gubitaka. “Kompanije sa lista najuspešnijih i sa najvećim kapacitetima povećavaju broj zaposlenih, te tako 100 najuspešnijih zapošljavaju 15 odsto radnika cele privrede, 100 najvećih zapošljava 17 odsto radnika, a 100 sa najvećim gubicima oko osam odsto radnika”, pojasnila je.
 Najprofitabilnija kompanija u Srbiji je NIS – i pored toga što je iskazala u 2016. godini poslovne prihode manje za 11 odsto, ova kompanija je uspela da iskaže dobitak kao na nivou 2015. godine i zauzme prvo mesto na listi. “NIS se ove godine bavio racionalizacijom troškova i smanjenjem broja radnika, te je tako broj radnika u 2016. godini smanjen za 101”, rekla je Stamenković.
Na drugom mestu je Telekom, a slede Telenor, EPS i Beogradske elektrane.
Najveće neto gubitke koji se iskazuju na godišnjem nivou u 2016. godini iskazala je Železara Smederevo. “Treba imati u vidu da je izvršena prodaja određene imovine tog društva, kada je izdvojen njegov zdrav deo koji je nastavio da posluje u okviru novoosnovanog društva Hestil Srbija”, naglasila je Stamenković i dodala da će pravo stanje te kompanije moći da se sagleda naredne godine.
Drugo mesto na listi neto gubitaka zauzima Javno opreduzeće Putevi Srbije i ono je iskazalo gubitke veće za 36,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ukupni gubici iznose 13,1 milijardu dinara. Na trećem mestu po neto gubitcima je Azotara Pančevo, zatim Petrohenmija, i na petom mestu je Merkur internacional.
Kompanija sa najvećim ukupnim gubitkom je Javno preduzeće Srbijagas, sa iskazanih 130,7 milijardi dinara gubitka, s tim da je gubitak manji za 13 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. To javno preduzeće drugu godinu za redom posluje pozitivno, a njegov neto dobitak (2,2 milijarde dinara) je smanjen za 26,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Na toj listi na drugom mestu je EPS, na trećem Infrastruktura Železnice, Petrohemije, Vip mobajl.

KOMENTARIŠI