Foto: Pixabay // ilustracija

Mnogobrojni su razlozi zašto deca nemaju redovne obroke, zašto ne doručkuju pre izlaska iz kuće, zašto više vole grickalice, pekare i sokove pune šećera.

Ne čudi što ih sve više ima povišene masnoće, šećer u krvi i visok pritisak. Zbog toga je Institut za javno zdravlje Batut nedavno izdao preporuke za ishranu školske dece.

„Izbalansirana ishrana za decu podrazumeva tri obroka dnevno uz dve užine. Naglasak je na tome da užina u školi ne može da bude zamena za doručak. Prvi obrok ne bi trebalo da bude u 10 ujutru“, navodi dr Jelena Kašanin, specijalista higijene na Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Najbolje bi bilo, prema njenim rečima, da se roditelji i deca organizuju veče pred školu i da se pripremi sendvič i on pojede u školi, ukoliko već ne mogu da stignu pre odlaska u školu.

„Problem je u tome što u žurbi roditelji daju novac deci da kupe doručak, ali deca to koriste za kupovinu lisnatih slatkih i slanih peciva, grickalica i sokova. To nije ono što bi trebalo da čini jedan doručak“, ističe Kašaninova.

Osim doručka, veoma je važan i ručak i bilo bi najbolje da deca ručaju po dolasku iz škole ako to organizacija vremena roditeljima dozvoljava.

Ukoliko deca idu u popodnevnu smenu, onda bi trebalo da ručak bude pre odlaska u školu, odnosno da se ne desi da deca umesto da ručaju samo kasno doručkuju.

KOMENTARIŠI