P. V.  se prijavio za 100 evra koje daje država, ali je završio u zatvoru u Padinskoj Skeli. Uhapsili su ga jer je imao neplaćenu novčanu kaznu od 10.000 dinara koja je preinačena u kaznu zatvora, o čemu on, kako kaže za portal nova.rs, uopšte nije bio ranije obavešten.

Njegova priča ide ovako. Poslao je svoje podatke za pomoć preko interneta, ali je dobio poruku da su podaci netačni. Nakon nekoliko pokušaja uvek bi pokazivalo isto, te je on otišao u Upravu za trezor Srbije, ali su ga oni poslali u MUP.

“Došao sam u policiji, a onda mi je službenica rekla da sačekam, da će me preuzeti njen kolega. Došao je policajac i rekao mi da izvadim sve iz džepova. Pitao sam ga zašto to da uradim, da neće možda da me hapse? Rekli su mi da hoće. Ništa mi nije bilo jasno. Na njihovo pitanje, da li znam zašto ću biti uhapšen, rekao sam da ne znam i onda su mi objasnili o čemu je reč”, priča sagovornik.

Radi se o kazni za neobjavljivanje statusa neaktivnosti firme koja je u visini od 2.000 dinara.

“Bio sam iznenađen, jer nisam ni znao da imam kaznu. Rekao sam im, okej, sad ću da platim. Onda su mi rekli da ne može sada, jer blagajna više ne radi i da moram da idem u zatvor, jer je za mnom raspisana poternica. Niti sam znao da imam kaznu, niti da sam na spisku za zatvor”, navodi P. V.

Kako objašnjava naš sagovornik, iz stanice 29. novembar su ga odvezli u Padinsku Skelu. Skinuli mu pertle, uzeli sve što je imao kod sebe, dali mu ćebe i jastuk i “stavili pod ključ”.

“U međuvremenu, ja sam se dogovorio sa suprugom da ode u sud to da plati, da bi me oni pustili što pre. Tada sam mislio da je reč o te dve hiljade dinara, kako su mi prvobitno rekli. Međutim, ubrzo je došla vaspitačica koja radi u Padinjaku i rekla mi da kazna nije 2.000, nego ipak 10.000 i da ako se ne plati moraću da provedem 10 dana u zatvoru”, navodi on.

Njegova supruga je platila svih 10.000 dinara i P. V. je pušten iz zatvora.

“Potom sam otišao ponovo do MUP-a, da vidim da li su moji podaci sada tačni i dobri i da li ću dobiti 100 evra. Rekli su da je sada sve kako treba, pa ćemo da vidimo da li će novac da legne ili ne. Meni samo nije jasno, kakve veze ima ta jednokratna pomoć sa policijom, oni su na ovaj način zloupotrebili Kovid pomoć koju dele da bi naplatili dugove od dužnika koje država ima”, kaže on za kraj za nova.rs.

KOMENTARIŠI