Foto: Pixabay // ilustracija

Vlada Srbije predložila je da se noćnim barovima i klubovima pomogne isplatom bespovratnih sredstava.

Vlada je to predložila imajući u vidu da im je rad od početka pandemije bio ograničen.

Visinu pomoći utvrdiće Vlada posebnim aktom, zaključeno je na jučerašnjoj sednici, i usvojena Uredba o podršci radu klubova koja će omogućiti isplatu sredstava, što je deo podrške očuvanja delatnosti koja je imla u proteklih godinu dana pad prometa preko 70 odsto.

Za tu će podršku zainteresovani moći da se, nakon objave javnog poziva, prijave na zvaničnoj internet-prezentaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, www.mtt.gov.rs, a rok za podnošenje zahteva je 15 dana od dana njegove objave.

Vlada je donela odluku da se Češkoj donira 100.000 Fajzerovih vakcina u znak solidarnosti s građanima te zemlje u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Na sednici je zaključeno da se prihvati Program transformacije Poreske uprave za period 2021–2025. godine, koji je usmeren na izgradnju moderne poreske administracije koja će obezbediti održive i predvidive javne finansije, unaprediti funkcionisanje postojeće Poreske uprave kako bi odgovorila izazovima u ekonomskom okruženju – u delu prikupljanja javnih prihoda u zemlji i u svetu.

Takođe, cilj programa je stvaranje konkurentnog i respektabilnog poreskog okruženja, kako za domaće, tako i za strane investitore i predstavlja jedan od najvažnijih reformskih procesa u oblasti modernizacije celokupnog sistema javne uprave Srbije.

Odlučeno je i da se osnuje Visoka škola strukovnih studija vazduhoplovne akademije, kojom se omogućava formalno obrazovanje pilota u okviru sistema visokog obrazovanja. Kako je navedeno u saopštenjuu sa sednice vlade, razvojem sopstvenih kapaciteta za školovanje pilota i vazduhoplovno-tehničkog osoblja stvaraju se uslovi da se dugoročno zadovolji pre svega, potreba domaćih poslodavaca u vazduhoplovnoj industriji, a sa druge strane omogući da Srbija ravnopravno učestvuje na svetskom tržištu obrazovnih usluga u sektoru vazdušnog saobraćaja.

Vlada je usvojila i Program zaštite prirode za period od 2021. do 2023. godine, čiji je osnovni cilj unapređenje sistema zaštite prirode i očuvanje biodiverziteta.

Cil programa biće usmeren na unapređenje sistema upravljanja zaštićenim područjima, praćenje uticaja klimatskih promena i zagađenja životne sredine na biodiverzitet i učešće javnosti u donošenju odluka u oblasti zaštite životne sredine.

Odlučeno je i da Svetosavski plato i Krunski venac u Beogradu, zbog svojih simboličnih, memorijalnih, i arhitektonsko-urbanističkih vrednosti, budu proglašeni za prostorno kulturno-istorijsku celinu.

KOMENTARIŠI