Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Kako bi sprečila dezinformacije o navodnom spajanju “Telekoma” i “Telenora”, oglasila se Komisija za zaštitu konkurencije. Saopštila je da su joj se obe kompanije obratile sa zahtevom za pojedinačno izuzeće od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji.

U odvojenom saopštenju iz kompanije “Telenor” je navedeno da nema spajanja sa “Telekomom” i da ta kompanija ne preuzima vlasništvo nad “Telekomovom” infrastrukturom.

Komisija ističe da se ne radi o koncentraciji, odnosno spajanju te dve kompanije i da je do sada već postupala po sličnim zahtevima na tržištu elektronskih komunikacija.

Nema spajanja “Telenora” i “Telekoma”, “Telenor” ne preuzima vlasništvo nad “Telekomovom” infrastrukturom, niti poslovne ambicije naše kompanije na bilo koji način ugrožavaju slobodu medija, saopštila je “Telenor” kompanija, koja “čvrsto negira sve optužbe koje je United Grupa plasirala u medijima poslednjih dana”.

Ambicija “Telenora” je da uđe u oblast interneta i TV sadržaja. U razvoju i ostvarenju te ambicije ponašamo se, kao i uvek, kao samostalna i odgovorna kompanija na tržištu, ne spajajući se ni sa kim, navodi se u saopštenju.

“Što se tiče širokopojasnog interneta i TV sadržaja, građani Srbije danas mogu da biraju između vrlo ograničenog broja i ponuda kompanija. Mi želimo da uvedemo novu i drugačiju ponudu, a ne da uklonimo sa tržišta bilo koju postojeću. Pojava trećeg konkurenta u ovoj oblasti donosi liberalizaciju tržišta, zdraviju konkurenciju, nova ulaganja i koristi za sve: korisnike, tržište telekomunikacija i celo društvo, ističe “Telenor”.

Dodaje se da ta kompanija ima veoma dobru infrastrukturu u Srbiji, sa više od 2.200 baznih stanica i 6.100 kilometara optičkih kablova, ali kada su potrebni dodatni kapaciteti, kako bi se pružila što bolja usluga korisnicima, komercijalno iznajmljuje infrastrukturu od različitih partnera – uključujući i “Telekom” i “SBB”.

“Zakup infrastrukture je uobičajena i potpuno zakonita poslovna praksa svih operatora. Trenutno nemamo nijedan određeni proizvod ili uslugu koje bismo najavili, ali u razvoju i pripremi moguće buduće ponude, otvoreno razgovaramo sa svim potencijalnim provajderima medijskih sadržaja i drugim partnerima”, navodi “Telenor”.

U saopštenju se naglašava da ambicija “Telenora”, kao evropske kompanije i jednog od vodećih operatora u Srbiji, ni u kom slučaju ne ugrožava slobodu medija u zemlji.

“Telenor je kompanija sa jakom reputacijom i integritetom, koja posluje ne mešajući se u politiku. Kako bismo dodatno zaštitili svoju poziciju i reputaciju od neosnovanih i neistinitih napada, razmatramo pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju i dalje korake. I na kraju da naglasimo: naša poslovna ambicija je jasna – veći izbor i dodatna vrednost za korisnike, sa širom i bogatijom ponudom”, zaključuje se u saopštenju “Telenora”.

KOMENTARIŠI