Biblioteka „Srboljub Mitić“ Malo Crniće neguje i usmerava mlade talente

Biblioteka „Srboljub Mitić“ Malo Crniće neguje i usmerava mlade talente

Knjiga „Na raskršću“, sastoji se iz dve priče: „Ćudljiva Mlava“ i „Skrivena bol“

Aleksandra Obradović, učenica 8. razreda iz Velikog Sela, svojom drugom knjigom „Na raskršću“, potvrdila je svoj ulazak u književne vode. Kao i uvek biblioteka „Srboljub Mitić“, Malo Crniće, neguje i usmerava mlade talente na polju pisane reči. U svojoj izdavačkoj delatnosti, po drugi put je svrstala i predstavila knjigu Aleksandre Obradović u ediciji „Dečiji književni kutak“.

Foto: BSMMC

Knjiga „Na raskršću“, sastoji se iz dve priče: „Ćudljiva Mlava“ i „Skrivena bol“. Drugi deo knjige čini poezija u odvojenom ciklusu „Kako da te zovem“. Aleksandra je još uvek dete, ali veoma zrelo iznosi svoja razmišljanja, kako u prozi, tako i u poeziji. Jednostavno, ali brižljivo biranim rečima, Aleksandra, veoma hrabro iznosi bolna osećanja iz detinjstva, i osećanja prema ocu, koja su u velikoj meri nadvisila osećanja prema majci.

„Aleksandra peva o ljubavi, prijateljima, cveću, ali i dalje je prate senke tuge. U prozi, Aleksandra se nije bavila lirskim opisima. Pisala je onako, kako su reči nadolazile. U poeziji se već oseća nežna lirika. Savladala je tehniku da sa malo reči dosta toga kaže. Prepoznatljive su u ovim pesmama metafore, komparacije i druge stilske figure, ali uprkos tome, još uvek u njima preovladava ona iskrenost, koja krasi dečija srca.

Foto: BSMMC

Svesna da će se naći na životnoj raskrsnici, kada će morati da izabere put, kojim će dalje, jer njen ulazak u svet odraslih, za sada predstavlja radoznalost, praćena pritajenim strahom sažetom u pitanju „Kako će se snaći“? Otuda i naziv knjige „Na raskršću“, zapisala je u svojim impresijama Zorka Stojanović.

„Aleksandra raste, sazreva, smeje se i plače. Osluškuje damare svoje Duše i peva o onome što je ostavilo trag na njoj. Nije to samo lepota lirskog i književnog kazivanja ove devojčice, lepota je u hrabrosti suočavanja svega što je muči, i prkosno stajanje na ivici emocija i razuma. Mlada autorka se hrabro hvata u koštac sa ljubavlju i nedostatkom iste. Pišući o tome uspeva da prevaziđe bol i stane ispred problema, sa osmehom na licu, ljubavlju u srcu, i verom u budućnost“, kaže Danijela Božičković Radulović, direktorka biblioteke „Srboljub Mitić“ Malo Crniće i urednica knjige „Na raskršću“, Danijela Božičković Radulović.

KOMENTARIŠI