Biblioteka “Srboljub Mitić” Malo Crniće proslavila 145. rođendan

Biblioteka “Srboljub Mitić” Malo Crniće proslavila 145. rođendan

Foto: A.K.

Biblioteka „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću, proslavila je svoj 145. rođendan i na prigodan način obeležila stočetrdesetpetogodišnje trajanje ljubavi, prema knjizi i pisanoj reči.

Obeležavanju 145 godina Biblioteke prisustvovalo je pored gostiju i lokalno rukovodstvo ove opštine na čelu sa predsednikom Mališom Antonijevićem, koji se obratio prigodnim rečima, a izveden je i kulturno-umetnički program.

11. aprila 1932. godine u selu Crljenac, u opštini Malo Crniće, rođen je poznati srpski pesnik Srboljub Mitić. Od 2023. godine datum njegovog rođenja obeležava se kao Dan ove ustanove.

Biblioteka u Malom Crniću ima dugu tradiciju. Srboljub bi proslavio 92. rođendan, a Biblioteka slavi 145. rođendan i sa ponosom nosi njegovo ime.

Biblioteka se rodila davne 1879. godine, tada pod imenom „Družbena čitaonica“. Trajala je u kontinuitetu, menjala naziv, a od 1993. godine nosi naziv pisca ovog kraja Srboljuba Mitića.

U prethodnih nekoliko godinaproširen je prostor Biblioteke za 80 m2, Biblioteka je dobila čitaonicu za decu i odrasle, koja je ujedno i sala za promocije, a meštani malocrnićke Opštine mesto za raznovrsne programe i sadržaje.

KOMENTARIŠI