Biblioteka „Srboljub Mitić“ Malo Crniće: „ROMI-Narod Sunca kroz tamu vekova“

Biblioteka „Srboljub Mitić“ Malo Crniće: „ROMI-Narod Sunca kroz tamu vekova“

Emisija će biti dvojezična i to na romskom i srpskom jeziku

Biblioteka „Srboljub Mitić“ Malo Crniće, planira da se u 2018. godini posveti projektu pod nazivom „ROMI-Narod Sunca kroz tamu vekova“, koji će se realizovati tokom cele godine, u jednočasovnoj emisiji svakog prvog ponedeljka u mesecu.

Tema serijala planiranih emisija jeste edukacija dece i odraslih, kako Romske nacionalne manjine, tako i pripadnika drugih nacionalnosti o istoriji, običajima, tradiciji i životu Roma, od njihovog nastanka do današnjih dana. Emisija će biti dvojezična i to na romskom i srpskom jeziku. Cilj projekta je očuvanje istorije, tradicije, kulture i nacionalnog identiteta Roma, upoznavanje sa istorijom kulturom i tradicijom romskog naroda, smanjivanje etničke distance između Srba i Roma, koja je u poslednje vreme u narastanju (kako govore sva istraživanja). Ova emisija će biti jedan od načina da se ta netolerancija smanji.

Romska i srpska javnost biće putem ove emisije daleko više upoznati sa problemima Roma, tako da će ih daleko bolje i razumeti.

Serijal emisija je rapoređen na 12 celina;

Poreklo i istorija Roma
Simboli i obeležja Roma ( ime Romi, himna, zastava, istorija Svetskog organizovanja Roma,)
Romske narodne pesme – Romane themutne gila
Romske narodne priče – Roman themutne paramisia
Romske narodne zagonetke, bajalice, uspavanke, izreke…
Običaji i verovanja Roma – poseban akcenat na Romani Kris
Uloga i prava Romkinja
Prava deteta :Hakaja e čhavorenge
Od Cigana do Roma (delovi predavanja dr Dragoljuba Ackovića)
Tradicionalna jela Roma i romska narodna nošnja
Romsko savremeno književno stvaralaštvo – interpretacija tekstova poezije i proze,
Emisija uživo „Pitanja i odgovori“ (telefonsko uključenje slušalaca). Na pitanja odgovaraju dr Dragoljub Acković novinarka Una Beriša
Na početku svake emisije biće emitovane najnovije vesti u trajanju od 5 minuta na romskom i srpskom jeziku, a koje se odnose na romsku tematiku. Pre svega iz regiona, a onda i šire.

U toku svake emisije biće emitovano najmanje tri muzičke numere.

Po završetku emisija Biblioteka „Srboljub Mitić“ će izdati Katalog sa sažetkom svih emitovanih emisija. U projektu učestvuju: Danijela Božičković Radulović; dr Dragoljub Acković, Una Beriša, Katarina Mutatović.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI