Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za tehničku kontrolu glavnog rudarskog projekta otvaranja ležišta zapadni Kostolac.

Vrednost posla procenjena je na 18 miliona dinara, a tender ističe 23. marta.

Izgradnja površinskog kopa Zapadni Kostolac, čije su eksploatacione rezerve potvrđene na oko 280.000.000 tona, prema projektu je planirana u dve faze.

U prvoj je predviđena nabavka nedostajuće opreme uključujući i drobilično postrojenje, kao i rešavanje vodenog transporta uglja, rekom Velikom Moravom, ka termoelektrani u Obrenovcu.

Projektovani godišnji kapacitet iznosio bi 3 miliona tona uglja, uz dodatak pripadajućih količina šljunka.

Ugalj bi se plasirao za potrebe termoelektrana u Obrenovcu. Pre isporuke termoelektranama u Obrenovcu, ugalj bi se drobio na određenu granulaciju na lokaciji kopa Zapadni Kostolac.

Druga faza obuhvatiće postepeno uključivanje opreme sa kopa “Drmno” koji bi izlazio iz eksploatacije. Planirani prvi izlazak bagera iz proizvodnje sa PK Drmno je početkom 2033. godine.

U ovoj fazi predviđeno je još 200.000 tona rovnog uglja za industriju i široku potrošnju, pa bi se, pored količina uglja iz prve faze za snabdevanje termoelektrane u Obrenovcu, vršilo i snabdevanje termoblokova u Kostolcu B.

Vrednost ove investicije, kako ranije preneli mediji, biće oko 400 mil EUR.

Podsetimo, EPS je u novembru prošle godine raspisao i tender za 89 istražnih bušotina, a posao vredan 98,56 miliona dinara dobilo je pet domaćih firmi – Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, Georad doo Drmno, Geoing group doo Beograd, RI doo Beograd i Geomagdoo Beograd.

KOMENTARIŠI