Jubilarna 60. međunardona biciklistička Trka kroz Srbiju, zvanično će biti otvorena u 18. časova u ponedeljak, 31. avgusta, svečanom ceremonijom predstavljanja ekipa u Istočnom Sarajevu.

Ovogodišnja Trka kroz Srbiju sadržaće tri etape i takmičari će tokom tri trkačka dana izvesti ukupno 450 kilometara.

Gradovi domaćini etapa biće Istočno Sarajevo, Olimpijski centar Jahorina, Zlatibor, Mionica, Požarevac, Beograd, Zrenjanin i Novi Sad.

Biciklistički karavan sa više od 120 takmičara iz 30 svetskih zemalja biće smešten na Jahorini, odakle će 1. septembra zvanično startovati jubilarna 60. Trka kroz Srbiju.

Olimpijski centar Jahorina drugu godinu za redom dočekuje karavan Trke kroz Srbiju, a zvaničan start trke je u 12 časova.

Domaćini su na Jahorini ponovi pripremili brojna iznenađenja biciklistima na startu trke, kao i prošle godine kada su se biciklisti na spuštali gumama niz improvizovanu stazu, do samog starta trke i dobro su se zabavili.

Prva etapa voziće se sa Jahorine preko Pala, Romanije, Višegrada, sve do Zlatibora gde će biti i cilj prvog trkačkog dana.

Zlatibor je prošle godine proglašen najboljim domaćinom etape na Trci kroz Srbiju, a nema sumnje da nas i ove godine na prelepoj turističkoj planinskoj lepotici, Zlatiboru, očekuje spektakularan finiš.

Prva etapa je je najduža na trci. Takmičari će izvesti 170 kilometara. Biće to brdska, najteža, kraljevska etapa, na kojoj će se možda i odlučiti pobednik u generalnom plasmanu.
Dolazak biciklista na Zlatibor očekuje se oko 15 časova i 30 minuta.

Drugog septembra voziće se druga etapa, iz Mionice do Požarevca. Valovita konfiguracija staze omogućiće našoj reprezentaciji da dođe do izražaja, jer Srbija će biti gotovo u kompletnom sastavu, predvođena profesionalcem Dušanom Rajovićem koji će pretendovati i na generalni plasman.

Mionica je treću godinu za redom domaćin na Trci kroz Srbiju, a druga etapa biće duga 160 kilometara i završiće se u centru Požarevca, grada koji će ove godine dobiti i zvanično priznanje za najboljeg domaćina decenije na našoj najpoznatijoj trci.

Start druge etape u Mionici zakazan je takođe za 12 časova, dok se dolazak biciklista u Požarevac očekuje oko 15 časova i 35 minuta.

I konačno, trećeg septembra, biciklisti će startovati iz Zrenjanina u 13 časova. Treća, poslednja etapa biće najkraća na trci, svega 120 kilometara.

Klasična, sprinterska etapa najviše će pogodovati upravo našem Dušanu Rajoviću, koji će svakako napasti barem jednue tapnu pobedu i visok plasman.

Dolazak biciklističkog karavana Trke kroz Srbiju u Novi Sad očekuje se oko 15 časova i 35 minuta.

Odmah nakon Trke kroz Srbiju, od 4. do 7. septembra voziće se i 14. izdanje međunarodne biciklističke trke Beograd – Banjaluka koja se nalazi u prvoj kategoriji Svetske biciklističke federacije.

Na trci od Beograda do Banjaluke biciklisti će voziti četiri etape, a gradovi domaćini etapa biće Beograd, Bijeljina, Vlasenica, Brčko, Teslić, Prnjavor i Banjaluka.

Pred nama je dakle sedam dana izuzetnih biciklističkih trka na drumovima Srbije i Republike Srpske.

Usled pandemije Kovid 19 ali i velikog jubileja, 60. Trke kroz Srbiju, dve najznačajnije trke na ovim prostorima tako su faktički spojene u jednu veliku, osmodnevnu manifestaciju, tokom koje će karavan sa 300 učesnika dva puta preći državnu granicu bez zaustavljanja.

KOMENTARIŠI