PODELI
Foto: Urban City

U dvorištu porodične kuće u Nemanjinoj ulici broj 41 u Požarevcu, pored biste Slobodana Miloševića (1941-2006), u subotu je otkrivena bista i njegove supruge Mirjane Marković (1942-2019), čime je obeleženo šest meseci od njene smrti.

Foto: Urban City

Bista je napravljena od belog mermera i na njoj je izrađen i cvet u kosi, koji je bio zaštitni znak Mirjane Marković, nekadašnje predsednice JUL-a. Na postamentu biste, osim datuma rođenja i smrti, uklesano je – „Rođena u partizanima, umrla u izgnanstvu“, a ispod su imena njene dece, Marije i Marka.

Šestomesečnom pomenu i otkrivanju biste nije prisustvovao niko od političkih funkcionera, iako su neki od njih bili najavljeni, na čelu sa počasnim predsednikom SPS-a Milutinom Mrkonjićem. Među prisutnima nije bilo nikog ni iz redova lokalnih političkih partija. Od ličnosti poznatih široj javnosti, prisustvovala je samo novinarka Ljiljana Milanović, supruga nekadašnjeg direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića.

Pre otkrivanja nadgrobne biste, u susednom dvorištu – u kući Dobrnjčevih, održana je promocija petog dela knjige Mirjane Marković Destierrada e imperdida – “Prognana i neizgubljena”, za koji je predgovor napisala njena ćerka Marija Milošević, koja živi u Crnoj Gori, a pogovor njen sin, Marko Milošević, koji se od 2000. godine nalazi u Rusiji.

Jedan od promotera knjige bio je Branko Rakić, profesor na beogradskom Pravnom fakultetu.

– Kad sam nekim svojim studentima čitao odlomke iz knjige, zapitali su se zašto ona nije uvršćena u njihovu obaveznu literaturu. Ona se sastoji od kratkih tekstova i podeljena je u dva dela. U prvom govori o zbivanjima u svetu, a u drugom o našoj zemlji – rekao je Rakić.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI